Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hou de herinnering levend

  In een mensenleven vinden er allerlei gebeurtenissen plaats tussen geboorte en overlijden; mooie, maar ook vervelende, zoals afscheid nemen van iemand. Het kan waardevol zijn om zo’n moment tastbaar te maken door een beeld, dat de herinnering levend houdt en vreugde kan geven of troost kan bieden.

  Beeldenmaker Jennifer Heinze vertelt: ‘Tot 2016 was ik jeugdhulpverlener; een beroep dat ik jarenlang met hart en ziel heb uitgeoefend. In 2016 werd ik heel ziek en onderging ik allerlei behandelingen. Ik kreeg chronische vermoeidheidsklachten en moest op een gegeven moment stoppen met m’n werk. Tijdens het re-integratietraject ging ik me bezighouden met de vraag wat ik na mijn herstel wilde gaan doen. Dat moest in ieder geval iets zijn waar mijn hart lag: van betekenis zijn voor anderen.’

  ‘In 2018 was ik in verwachting, maar helaas zijn we onze zoon kwijtgeraakt, na 21 weken zwangerschap. Dat is een verdrietige gebeurtenis, die ook nog eens bijzonder is, omdat je geen tastbare herinnering hebt aan je kindje. We hadden geen foto’s of zo. Dat heeft me op het idee gebracht om een tastbaar handbeeld te laten maken. Het was heel mooi om dat te kunnen laten doen. Je wordt als het ware weer met elkaar herenigd. Heel bijzonder! We kunnen kijken naar de handjes en voetjes, waarbij het beeld de bevestiging is dat het stilgeboren broertje toch onderdeel blijft van ons gezin. Hij is door het beeld toch tastbaar en dichtbij ons. Dat zorgt voor troost.’

  ‘Toen dacht ik: ‘Ik ga zelf een opleiding beginnen hierin!’ En nu maak ik beelden voor anderen. Ik vraag aan klanten naar hun verhaal en vraag wat hun wensen zijn. Die laat ik naar voren komen in het uiteindelijke beeld. Vervolgens maak ik een mal. Dat kan met bestaande materialen of iets uit het verleden. Voor de casting kan ik gebruik maken van de dompelmethode, waarbij ik werk met een emmer, of ik kan het materiaal bijvoorbeeld op delen van het lichaam smeren, bijvoorbeeld voor een gezichtsmasker. Het beeld wordt gemaakt met speciaal giethars, dat steviger is dan gips, zodat het zeer stoot- en krasvast is. Het beeld wordt bewerkt, geverfd in de door de klant gewenste kleur, en gemonteerd op een plaat naar keuze. Na gemiddeld 6 tot 8 weken is het klaar. Belangrijk vind ik dat de opdrachtgever geraakt wordt door zijn eigen handenbeeld. Ten slotte wordt, in overleg, een moment gekozen voor een feestelijke onthulling, eventueel op locatie. Dan heeft de klant een uniek tastbaar handenbeeld met zijn eigen verhaal!’

  Allerlei mogelijkheden
  Voor een beeld zijn er allerlei mogelijkheden. Zo kun je een handbeeld laten maken, maar ook bijvoorbeeld een gezichtsafdruk, een torso of je zwangere buik. Voor jong en oud: elke herinnering is vast te leggen. Vandaag leggen we herinneringen vast voor later.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply