Rate this post
 • Hou je botten gezond!
  Rate this post

  Je skelet is de belangrijkste structuur van je lichaam. Zonder je skelet zou je niet kunnen staan, lopen of op een andere manier bewegen. Het is dus heel belangrijk om goed voor je botten te zorgen.

  Hieronder staat wat je nodig hebt voor het gezond houden van je botten.

  Calcium
  Het mineraal calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten. Om je botten in een goede conditie te houden, met je er dus voor zorgen dat je veel calcium binnenkrijgt. En die zit vooral in zuivelproducten (met name melk, kaas en yoghurt), groenten (vooral boerenkool), noten en volkorenproducten (zoals brood, pasta en zilvervliesrijst).

  Vitamine D
  Verder moet je ervoor zorgen dat je veel vitamine D krijgt. Die stimuleert namelijk de opname van calcium in het lichaam. Je kunt vitamine D binnenkrijgen door dagelijks minstens een half uur buiten te zijn, want het lichaam maakt deze vitamine zelf aan door zonlicht op te nemen. Als je als vrouw boven de 50 bent, is het verstandig om supplementen met vitamine D te slikken.

  Vitamine K
  Vitamine K is nodig voor het aanmaken van bot-eiwitten, dus het is verstandig om deze vitamine binnen te krijgen. Dat kan door veel groente en zuivel tot je te nemen.

  Bewegen
  Bewegen door te sporten is heel goed om de conditie van je botten goed te houden. Daarbij doet het er niet echt toe op welke manier je dat doet, zolang je maar regelmatig beweegt. Maar het is wel aan te raden om daarbij gewichten te gebruiken, omdat die het botweefsel versterken.

  Alcohol en roken beperken
  Als je veel alcohol drinkt (meer dan één glas per dag), wordt het botweefsel sneller afgebroken dan normaal, wat kan leiden tot zwakkere botten en een grotere kans op breuken. Rook je veel? Ook dat is heel nadelig voor het botweefsel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply