Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hou oog voor hun emoties

  De cijfers liegen er niet om: één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat heeft niet alleen een grote impact op de stellen zelf, maar vooral ook op de eventuele kinderen uit het gezin.

  Een scheiding kan veel gevoelens losmaken bij kinderen: verdriet, boosheid en soms zelfs schuldgevoel. Deze verwarrende emoties kunnen ook samengaan met een loyaliteitsconflict: ze hebben het gevoel dat ze partij moeten kiezen. Wanneer een kind erg worstelt met de scheiding, of wanneer je als ouders niet goed weet hoe je ervoor zorgt om het contact goed te houden tussen ouders en kind, kun je ervoor kiezen hulp in te schakelen.

  Belangrijk
  Iris Tadic Fadjil, kindertherapeut, geeft aan dat er een aantal zaken is waar ouders op kunnen letten. ‘Het is heel belangrijk dat de ballast van de scheiding niet de ballast van de kinderen wordt. Communiceer daarom helder en eensgezind met de kinderen. Dat betekent dat het kind ook goed weet wanneer het bij de ene en wanneer het bij de andere ouder is. Op die manier begrijpen kinderen dat ook als hun ouders niet meer samen in een huis leven, ze alsnog samen ouders zijn en achter een aantal basisregels staan. Deze afspraken zorgen voor rust en duidelijkheid.’

  Ruimte voor emoties
  Het is van belang om voldoende ruimte en mogelijkheden aan te bieden voor emoties die bij het kind kunnen bestaan. ‘Maak tijd vrij om aan het kind te vragen hoe het gaat, en geef aan dat het bij je terecht kan’, noemt Iris. ‘Het moment dat je kind daarvan gebruikmaakt, komt dan vanzelf wel. Geef het wat tijd en wees geduldig. Misschien voelt het voor je kind meer ontspannen om te praten tijdens het doen van een spelletje, tv kijken of wanneer je samen in de auto zit. Het voelt meestal ‘veiliger’ wanneer er afleiding van een andere activiteit is. Het belangrijkste is dat je kind weet dat het met alle gevoelens bij je terecht kan wanneer hij of zij daar aan toe is.’

  Geïnteresseerd?
  Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het centrum voor kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply