Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Houd je huid in de gaten
    Rate this post

    Van alle Nederlanders loopt 1 op de 5 mensen het risico om in hun leven een vorm van huidkanker te krijgen. In 2016 werden er 54.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt, waarvan 6.000 een ­melanoom was: de meest agressieve vorm. Vorig jaar zijn daar 900 mensen aan overleden.

    Verbranding door de zon is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker. Je hoeft echter niet ­binnen te blijven om verantwoord met de zon om te gaan, want de zon is óók gezond: je lichaam maakt er vitamine D en endorfine door aan, waardoor jij je goed voelt. Blijf daarom lekker van de zon genieten, maar doe het verantwoord! Ga tussen de middag uit de zon en smeer je om de 2 uur in met circa 7 lepels zonnebrandcrème. Dit geldt voor iedereen, maar zeker ook voor kinderen en jongvolwassenen. Zij hebben een snellere celdeling, waardoor schade door UV-straling minder goed gerepareerd kan worden. Huidverbranding moet daarom altijd voorkomen worden, om het risico op huidkanker op latere leeftijd te verkleinen!

    Drie vormen van huidkanker
    Er bestaan drie vormen van huidkanker. De basaalcelcarcinoom omvat 75% van alle huidkankers. Deze vorm groeit heel langzaam en is goed te behandelen met zalf of door verwijdering onder lokale verdoving. Het plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige huidtumor en moet altijd worden verwijderd onder lokale verdoving. De melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker en uit zich in een platte, vaak donkere moedervlek die relatief snel groeit. 75% van deze vorm ontstaat nieuw.

    UV-A, -B en -C
    Een zongebruinde huid wordt nog altijd geassocieerd met mooi en verleidelijk, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Zonnestralen bevatten UV-A, UV-B en UV-C: UV-C wordt tegengehouden door de ozonlaag, UV-A zorgt voor huidveroudering en UV-B zorgt voor huidverbranding, maar tegelijk ook voor huidverdikking, wat de huid juist beschermt. UV-A zit ook in het licht van de zonnebank. Het is een fabeltje dat je zou moeten voorbruinen voor de zomer onder de zonnebank. Beter kun je je huid langzaam aan de zon laten wennen en verantwoord blijven smeren. Je ziet steeds vaker een fles zonnebrandcrème op het terras naast de menukaart staan. Een heel goede zaak! Als deze trend ook doordringt tot zwembaden en -plassen, kunnen we met z’n allen een hele hoop huidleed voorkomen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply