Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wie houdt jou een spiegel voor?
    Rate this post

    Als je hoort dat je kanker hebt, ben je van slag. Of je nou jong of oud bent, vuilnisman, leraar of zelfs arts: het bericht raakt je hard. Jouw wereld staat ineens op zijn kop. Er volgt dan een ingrijpende periode. Alles staat opeens in het teken van jouw ziekte. Er komen dan veel gedachten, gevoelens en emoties los en de indeling van je leven wordt bepaald door de behandelingen. Dit geeft jou een nieuw bewustzijn over wie je bent, hoe anderen over jou denken en welke koers je wilt varen.

    Heb jij kanker of heb je kanker gehad, dan is het vaak moeilijk om weer wat van jouw leven te maken. De behandelingen die je ondergaat of hebt gehad, zijn in de regel zó zwaar dat je fysiek, emotioneel, sociaal en mentaal uit balans raakt, uitgeput raakt of in een isolement terechtkomt. Afhankelijk van de aard en het stadium van deze vreselijke ziekte heb je een bepaalde levensverwachting. De waarde van het leven krijgt dan ineens een heel andere betekenis. Het gevolg daarvan is dat je dan vaak worstelt met jouw eigen identiteit. Wie ben je nog? Wat kan je nog? Wat wil je nog graag doen? Dit zijn cruciale vragen in jouw leven. Ben je als (ex-)kankerpatiënt nog in staat om iets van jouw leven te maken? Dat is mede afhankelijk van jouw directe omgeving, jouw partner, jouw gezin, jouw ouders, jouw collega’s en andere dierbaren. Als zij jou steunen tijdens moeilijke momenten, zul je eerder en beter in staat zijn jouw leven weer op de rit te krijgen.

    Coaching
    Naast jouw directe omgeving zijn er ook anderen die jou kunnen bijstaan, steunen en helpen. Dit kunnen medische (zorg-)professionals zijn, maar ook vrijwilligers die zich bijna dagelijks inzetten, of instanties die bijdragen aan het draaglijk maken van de moeilijke periode. Hierbij zul je niet zo snel aan een coach denken, maar coaching is juist een manier van begeleiding om weer positiever in het leven te komen staan.

    Levensvreugde
    Kanker vraagt om een speciale begeleiding. Coaches moeten daarom heel goed met spanning kunnen omgaan, vooral ook vanwege de emoties en de mentale impact die deze ziekte met zich meebrengt. Leefstijlcoaches zijn doorgaans breed en hoog opgeleid om met een warm hart methodisch gecombineerde interventies toe te passen, waardoor je als (ex-)kankerpatiënt bewuster leert omgaan met vermoeidheid, angst, zelfbeeld, relaties, zingeving en werk. Hierdoor ben je doorgaans in staat een andere invulling aan jouw leven te geven en weer levensvreugde te ervaren. Als je weer weet wie je nú bent, zul je in staat zijn om bewuster keuzes te maken. Zelfkennis geeft jou de regie over je eigen situatie en maakt je sterk. De coach helpt je de keuzes te maken die bij jou passen en stimuleert je zelfreflectie toe te passen door je op respectvolle wijze een ‘spiegel voor te houden’. Dit zal je helpen een positieve bijdrage te leveren aan het herstel.

    Coaching kan op verschillende manieren worden toegepast. Door persoonlijke 1-op-1-gesprekken, groepstherapie, praatgroepen en wandelcoaching.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply