Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Houvast door klei
    Rate this post

    Ze had het totaal niet aan zien komen. Gewoon even meedoen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Ze had geen klachten, dus er zou vast niets uitkomen. Maar er werd bloed gevonden in haar ontlasting en men wilde graag aanvullend onderzoek doen. Toen sloeg de angst haar om het hart.

    Het onderzoek liet een tumor van vier centimeter zien. Een ‘mooie’ tumor, want deze was ingekapseld. Dat betekende dat de kans groot was dat er geen uitzaaiingen gevonden zouden worden. Voor de zekerheid werd niet alleen de tumor verwijderd, maar ook twaalf lymfeklieren. Twee ervan waren alleen niet schoon. Nu werd ze écht bang!

    Weerstand
    Er werd voorgesteld een chemokuur te starten om eventuele uitzaaiingen te grazen te nemen. Naast dat zij daar zelf veel weerstand tegen voelde, reageerde haar lichaam er ook niet goed op. De witte bloedlichaampjes herstelden zich onvoldoende om de kuur af te maken. Na twee kuren van de vier werd er besloten te stoppen. Wát een opluchting! Maar wat nu?

    Een onzekere toekomst
    Wat als de chemo onvoldoende zijn werk heeft kunnen doen? Gaat ze dan dood? Dat kan en mag nog niet gebeuren! Haar kinderen zijn aan het uitvliegen én ze wordt voor het eerst oma! Ze wil zo graag onbezorgd genieten van deze fase, maar hoe kan ze ooit nog haar lichaam weer vertrouwen?

    Kunstzinnige therapie
    Ze heeft het gevoel zonder stevige basis te staan. Ik geef haar klei en vraag haar deze eens te voelen, te doorkneden en kennis te maken met de klei. De opdracht is vrij. Als er zich iets aandient wat ze wil gaan maken, is dat oké. Ze ervaart het kneden van de klei als prettig zacht en soepel. Het geeft houvast. Er ontstaat een kommetje. Met groeven en spleten, zo kan het licht erin. Dat licht vindt ze heel belangrijk! Ze pakt een kaars en drukt deze in de bodem van het kommetje voor extra licht en warmte. Tot slot beschildert ze het kommetje met zilver- en goudverf.

    Acceptatie van wat is
    Ik vertel haar dat er een Japanse Boeddhistische stroming is, Wabi Sabi, die schoonheid ziet in de sporen van gebruik en slijtage bij gebruiksvoorwerpen. Haar kommetje doet mij daar aan denken. In deze stroming worden breuken in bijvoorbeeld servies gelijmd met goud- of zilverlijm. De breuklijnen blijven hierdoor duidelijk zichtbaar als littekens die het verhaal vertellen van wat hen is overkomen. Het inspireert haar tot het accepteren van haar eigen imperfecties en littekens. Daar heeft ze zojuist een begin mee gemaakt.

    Lodur Kunstzinnige Therapie
    Je las een verhaal van een klant van Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend. Met behulp van beeldende therapie biedt zij nieuwe mogelijkheden om op een andere manier naar oplossingen te zoeken voor jouw vraagstuk. Ben je benieuwd wat beeldende therapie voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan onderzoekt zij samen met jou of ze iets met haar werk voor jou kan betekenen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply