Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Huid en oedeemtherapie, dé specialist bij oedeem
    Rate this post

    Na de behandeling van borstkanker kun je te maken krijgen met vochtophopingen, ook wel ‘lymf­oedeem’ genoemd. Een probleem dat niet altijd de aandacht krijgt wat het verdient en soms ook te laat wordt gesignaleerd.

    Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit kan komen door de operatie die je krijgt (waarbij soms lymfeklieren worden weggehaald), maar vaak krijg je er last van door de bestraling die volgt op de operatie. Na bestraling kan je huid en onderliggend weefsel strak en gespannen aanvoelen. Lymfklieren en lymfvaten kunnen moeite krijgen om lymfevocht af te voeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld je arm, oksel en/of borst ‘vollopen’ met vocht. Je ervaart een moe, zwaar, strak en gespannen gevoel.

    Omdat deze klachten vaak hinderlijk en beperkend zijn, wil je een zo goed mogelijke behandeling en begeleiding. Huid- en oedeemtherapie Salland heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van al deze klachten. Er zijn voor het verminderen van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, waaronder manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen met de handen, het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van vocht. Tevens werkt manuele lymfedrainage pijn dempend. Naast manuele lymfedrainage is compressietherapie een belangrijk onderdeel. Door het tijdelijk aanleggen van zwachtels of een klittenbandsysteem, wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die de afvoer van lymfe ondersteunt, waardoor de zwelling afneemt. Speciale hulpmiddelen zoals een therapeutische elastische kous kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem verder toeneemt.

    Ook de bestraalde huid krijgt de aandacht door middel van speciale bindweefselmassagetechnieken, waardoor de huid soepeler wordt en bewegen minder pijnlijk is. We geven je huidverzorgingsadviezen en bewegingsoefeningen mee om thuis zelf ook aan je herstel te werken.

    Tijdens je gehele behandeltraject is het uitgangspunt dat je zelfredzaamheid vergroot wordt. Je leert alles zelf te doen, waarmee je zelfvertrouwen opbouwt om baas te worden over je klachten.

    Bij alle zorgverzekeraars worden de behandelingen vergoed uit de basis- en/of aanvullende verzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply