Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Huidtherapie en de zon
    Rate this post

    Als de zomer eraan komt, heeft dat voor de huid en de behandelingen van de huid consequenties. Vanuit huidtherapie wordt er actief advies gegeven hoe met de huid in de zomer om te gaan.

    Hieronder staan een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden.

    Zonbeschermingsproducten
    De beschermende werking van een zonnebrandmiddel is gebaseerd op reflectie en/of absorptie van UVA- en UVB-licht. Een goede antizonnebrand biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB- straling. Te veel blootstelling aan UVA- en UVB-licht kan op lange termijn leiden tot verandering van het DNA, chronische huidschade, voorstadia van kanker of huidkanker zelf.
    De werking van ieder zonnebrandmiddel is maar 2 uur. Dus regelmatig smeren!

    Zonverbranding en kinderen
    Vooral kinderen dienen goed beschermd te zijn in de zon. Juist op kinderleeftijd treedt de grootste schade op bij een zonverbranding. Daarnaast is een kinderhuid extra gevoelig voor UVA- en UVB-licht. Een aan te raden SPF is minimaal 30, liefst een factor 50, maar met UVA- en UVB-bescherming.
    De werking van een antizonnebrandcrème begint pas na een half uur. Het is dus zaak om minimaal een half uur voordat men de zon in gaat, in te smeren. Voor kinderen zijn er speciale antizonnebrandcrèmes op de markt, waarvan de filters meteen actief zijn.

    Medicijngebruik en de zon    
    Bij het gebruik van bepaalde medicijnen kan de huid zonovergevoelig worden: de zogenaamde ‘medicamenteuze fotodermatose’. Het gaat vaak om medicijnen tegen acne, zoals roaccutane, differin, benzoylperoxide en bepaalde soorten antibiotica. Deze zonovergevoeligheid uit zich door huidreacties zoals huiduitslag, verbranding van de huid en hyperpigmentatie, ofwel pigmentvlekken.

    Hieronder staan behandelingen die de huidtherapeut om die reden níét in de zomer kan toepassen:

    Acne
    De fruitzuren en andere chemische peelingen worden in deze periode niet toegepast. Een nieuwe ontwik­keling is een peeling die wel in de zomer toegepast kan worden!

    Elektrische epilatie
    Gedurende de zomerperiode kan er niet elektrisch ­geëpileerd worden, omdat er mogelijk een bruine verkleuring kan ontstaan.

    Camouflage
    Vaak moet er voor de zomer een donkerder kleur gekozen worden in verband met de bruining van de huid.

    Littekens
    De huid van littekens is kwetsbaar; een reden om littekens extra te beschermen of helemaal niet aan de zon bloot te stellen.

    Oedeem
    Bij warmte zijn patiënten geneigd om geen steunkousen aan te doen. Het gevolg is dat armen of benen zwellen en de kousen niet meer passen. Door de warmte is er tevens meer kans op smetplekjes tussen bijvoorbeeld de tenen. Dat is dan een ingang voor een bacterie en zien we in de zomer vaker wondroos. In de zomer worden we vaak gebeld door patiënten die ongerust zijn. Men denkt dat arm of been dikker wordt. Dit gevoel is voorstelbaar, maar meestal valt het mee. Patiënten mogen altijd langskomen om de arm of het been te laten opmeten.

    Wondverzorging
    Ook bij een geïnfecteerde wond zien we in de zomer vaker wondroos.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply