Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Huidtherapie kan je helpen
    Rate this post

    Een huidtherapeut is een HBO-geschoolde paramedicus en kan je helpen met problemen omtrent jouw huid. Hij of zij is gespecialiseerd in het herkennen, advies geven en behandelen van de beschadigde of zieke huid. Zo kun je denken aan acne of overbeharing, maar je kunt ook voor behandelen van wonden, littekens en ophopingen van vocht in de huid (ook wel ‘oedeem’ genoemd) bij de huidtherapeut terecht.

    Oedeem komt vaak voor bij mensen met problemen met hun vaten in bijvoorbeeld de benen, maar ook na operatieve ingrepen zoals bij borstkanker. De huidtherapeut lijkt daarnaast een belangrijkere rol te gaan vervullen in het vroegtijdig herkennen van huidkanker, een aandoening die de komende jaren dramatisch zal toenemen.

    Opleiding tot huidtherapeut
    In Nederland zijn nu ongeveer 800 huidtherapeuten werkzaam. Op dit moment worden in Nederland alleen huidtherapeuten opgeleid aan de Hogeschool Utrecht en aan de Haagse Hogeschool. Deze HBO-opleiding duurt 4 jaar, gedurende welke tijd studenten bekwaam worden om professioneel een divers scala aan huidaandoeningen te herkennen, te behandelen, advies uit te brengen en/of patiënten voor te lichten over bijvoorbeeld preventie. Tijdens deze opleiding leren huidtherapeuten ook om patiëntgebonden praktijk onderzoek op te zetten en uit te voeren. Onderzoek blijft namelijk nodig om steeds betere en wetenschappelijk onderbouwde zorg te leveren.

    Onderzoek
    Twee jaar geleden is de Haagse Hogeschool gestart met het uitvoeren en coördineren van onderzoek in de onderzoekslijn Huidzorg. Deze onderzoekslijn Huidzorg binnen de Haagse Hogeschool doet onderzoek naar het verbeteren van wondgenezing, een betere organisatie van zorg omtrent huidkanker en het verbeteren van zorg bij borstkankerpatiënten. Het team doet dit in nauwe samenwerking met huidtherapeuten in ziekenhuizen en onafhankelijke praktijken, dermatologen van het Leids Universitair Medisch centrum en het Nederlands Kanker Instituut, chirurgen, wondcentra en de studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht.

    MOISTERMETER®
    In verschillende onderzoeken binnen de onderzoekslijn Huidzorg wordt daarbij gebruik gemaakt van nieuwe technologie, de MOISTERMETER®, die eerder in dit magazine door de ervaren huidtherapeute en importeur van de MOISTERMETER®, Clara Feenstra, al is geïntroduceerd. De MOISTERMETER® is een betrouwbaar instrument om te bepalen hoeveel water op een bepaalde plek in de huid aanwezig is. Bij zowel wondgenezing als na borstkankeroperaties ondervinden veel patiënten problemen met een ophoping van vocht in de huid, wat tot veel klachten kan leiden, zoals een vertraagde of onvolledige wondgenezing, pijn en bewegingsbeperkingen. In deze onderzoeken proberen we te achterhalen hoe een teveel aan vocht in de huid de wondgenezing beïnvloedt. Daarnaast kijken we bij borstkankerpatiënten in hoeverre er een ophoping van vocht (oedeem) ontstaat na de borstkankeroperatie. We gebruiken hiervoor de MOISTERMETER®, omdat dit apparaat oedeem eerder kan vaststellen dan de oude methoden. Als patiënten oedeem ontwikkelen, gaan we onderzoeken hoe en wanneer de huidtherapeut dit oedeem het beste kan behandelen. Hierbij kijken we onder andere ook naar de beleving van de patiënten, om te zien of en hoeveel pijn zij ervaren, in hoeverre zij hun dagelijkse activiteiten kunnen doen en in welke mate hun sociaal leven erdoor beïnvloed wordt. Dat laatste onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Reinier de Graaf ziekenhuis en 4 huidtherapeutische praktijken, waaronder de praktijk van Clara Feenstra.

    Heb je vragen over het hierboven beschreven onderzoek, over de opleiding tot huidtherapeut of over de vraag wat een huidtherapeut voor jou kan betekenen, dan kun je contact opnemen met dr. Esther Reefman via e.reefman@hhs.nl of 070-4458295.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply