Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Huidtherapie na (borst)kanker
    Rate this post

    Oktober staat in het teken van borstkanker. In deze maand vraagt Pink Ribbon extra aandacht voor de impact van borstkanker en wordt het belang van onderzoek hiernaar benadrukt.

    In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. In 2016 werd bij ruim 17.000 mensen borstkanker ge­diagnostiseerd. De behandelingen die het meeste worden toegepast bij borstkanker, zijn chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie. Deze behandelingen kunnen bijwerkingen met zich meebrengen, zoals een ophoping van lymfevocht in het behandelde gebied. Wanneer dit gebeurt, spreken we van ‘secundair lymf­oedeem’. Lymfoedeem kan ook als bijwerking optreden bij de behandeling van andere vormen van kanker.

    De rol van de huidtherapeut
    Lymfoedeem kan ontstaan wanneer lymfeklieren zijn beschadigd of operatief zijn verwijderd. Lymfoedeem kan leiden tot pijn, stijfheid, een bewegingsbeperking en een zwaar gevoel. Door middel van oedeemtherapie kan de huidtherapeut lymfoedeem, en daarmee ook de bijbehorende klachten, verminderen. Oedeemtherapie helpt het lichaam overtollig vocht af te voeren. Bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers wordt oedeemtherapie zowel manueel als met behulp van diverse apparatuur uitgevoerd.

    Wanneer oedeemtherapie manueel wordt uitgevoerd, spreken we van ‘manuele lymfedrainage’ (MLD). Het is een techniek waarbij de therapeut probeert de vochtopname in de lymfevaten te stimuleren door specifieke handgrepen toe te passen.

    Apparaten
    De apparatuur die het meest wordt toegepast bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers, is het Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) apparaat en de LPG. Dit laatste apparaat creëert met een speciale roller een diepe bindweefselmassage. Het IPC-apparaat is een automatisch massagesysteem. Er wordt een manchet om het aangedane gebied aangebracht, zoals de arm. Een manchet bestaat uit verschillende luchtkamers, die afwisselend met lucht worden gevuld. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. In de medische wereld wordt dit apparaat veelal toegepast bij de behandeling van oedeem. Daarnaast kan het ook worden toegepast in de sport voor warming-up of als cooling-down voor blessurepreventie. Wanneer de huid een intensievere behandeling nodig heeft, wordt er vaak gebruik gemaakt van endermologie-therapie. Dit is een bindweefselmassage die uitgevoerd wordt met behulp van het LPG-apparaat. Deze laatste techniek verbetert het bindweefsel, bevordert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van lymfevocht.

    Compressietherapie
    Wanneer een ledemaat ernstig in omvang is toegenomen door een toename van lymfevocht, is compressietherapie onvermijdelijk. Bij compressietherapie wordt het ledemaat ingezwachteld. Door de constante druk die hierdoor ontstaat, vermindert de ophoping van het lymfevocht en wordt de bloedtoevoer richting het hart bevorderd.
    Om het resultaat van de behandeling te behouden, kan het nodig zijn een Therapeutische Elastische Kous (TEK) te dragen. Deze wordt door de huidtherapeut opgemeten en zorgt ervoor dat er een constante druk is op het behandelde gebied, zodat vochtophopingen worden voorkomen.

    Bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers leggen wij niet alleen onze focus op het behandelen van de huid, maar hebben wij ook veel aandacht voor de psychologische gevolgen die een ziekte met zich mee kan brengen. Wij bieden hierin een luisterend oor en geven advies en ondersteuning. Niet alleen willen wij de huid herstellen, maar ook het zelfvertrouwen.

    Combinatie met fysiotherapie
    Tijdens een intakegesprek zal de hulpvraag worden besproken. Wanneer het mogelijk een veneuze klacht aan de benen betreft, kunnen wij in de praktijk ook een Venoscan toepassen. Deze scan kan vroegtijdig aderaandoeningen opsporen die uitwendig nog niet zichtbaar hoeven te zijn.

    Het kan voorkomen dat er een ­aanvullend onderzoek nodig is. In dat geval heeft Huid- en Oedeem­therapie Kempers een uitstekende ­samenwerking met het Medisch ­Trainings Centrum (MTC) de Viergang.

    Samenwerking met MTC de Viergang
    Het MTC is in 2007opgericht door fysiotherapeut Ruud Lindenburg. Hij is daar sinds 1981 werkzaam. Van 1997 tot 2014 hebben huidtherapeut Hélène Kempers en fysiotherapeut Ruud Lindenburg samen de praktijkruimte op het Emmapark 12 gedeeld. In mei 2014 heeft Ruud zijn fysiotherapie­praktijk volledig ondergebracht op het MTC. Ruud heeft zich in 1998 toegelegd op de echografie van het ­bewegings­apparaat (dat wil zeggen scans van ­botten, gewrichten, pezen, spieren, ­banden, bloedvaten en huidlagen).
    Hiermee heeft hij een belangrijk diagnostisch instrument toegevoegd aan zijn mogelijkheden en kan het behandelplan nog beter worden afgestemd op het individu. Ook bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers maken wij graag gebruik van deze expertise! ­Daarnaast kunnen veel patiënten bij het MTC terecht voor revalidatie tijdens of na de behandeling van ­kanker. In het MTC werken meerdere fysio­therapeuten met een oncologische aantekening.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply