Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hulp bij overgewicht
  Rate this post

  Wist je dat maar liefst de helft van de volwassen Nederlanders lijdt aan overgewicht (obesitas)? De meest ernstige vorm van obesitas moet als een ziekte worden gezien en wordt morbide obesitas genoemd. Mensen met morbide obesitas komen in aanmerking voor een intensief behandelingstraject inclusief een maagverkleining door een team van specialisten.

  Franciscus Gasthuis & Vlietland behandelt en begeleidt al 40 jaar mensen met ernstig overgewicht en er vinden jaarlijks 1.000 operaties plaats. Het Obesitas Centrum ontwikkelt zich de komende jaren tot een centrum dat zich naast maagverkleiningsoperaties ook richt op een bredere aanpak tot het voorkomen van overgewicht bij kinderen en volwassenen.

  Obesitasanalyse
  Zo is het straks mogelijk om een ‘obesitasanalyse’ te laten doen. Als een patiënt op het spreekuur komt, wordt er gezocht naar mogelijk onderliggende oorzaken van het overgewicht bij deze persoon. ‘Naast hormonale of genetische problemen, kunnen ook bepaalde medicijnen de oorzaak zijn van het overgewicht’, vertelt internist Françoise Klessens-Godfroy. ‘Of bepaalde gebeurtenissen, zoals een overleden familielid, scheiding of het kwijtraken van een baan.’ De obesitasanalyse wordt aangeboden in nauwe samenwerking met het Centrum Gezond Gewicht.

  Innovatie door onderzoek
  In het Centrum Gezond Gewicht werken kinderartsen, internisten en chirurgen van Franciscus Gasthuis & Vlietland, Erasmus Medisch Centrum en het Maasstad ziekenhuis met elkaar samen om de zorg aan kinderen en volwassenen met (morbide) obesitas te verbeteren. Zij zetten zich in voor een innovatieve en effectieve aanpak om obesitas tegen te gaan, onder andere door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de (preventieve) zorg aan mensen met overgewicht. Op dit moment wordt in Franciscus Gasthuis & Vlietland bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de relatie tussen longziekten en obesitas.

  Internationale aandacht
  Een recente publicatie van bariastrisch chirurg Ulas Biter is gekozen door de wereld obesitas chirurgie federatie (IFSO) om te bespreken tijdens een internationaal online event. Chirurgen uit tachtig landen waren uitgenodigd om deel te nemen aan de online discussie over de publicatie van het onderzoek van chirurg Biter. Promovendus Ralph Gadiot heeft met het Dutch Common Channel Trail onderzoek, dat gaat over het belang van darmlengte bij een gastric bypass, de prestigieuze young investigator award van IFSO gewonnen.
  Jaarlijks bezoeken twintig internationale medische delegaties het Franciscus Gasthuis om te leren hoe hier de zorg voor obesitaspatiënten wordt georganiseerd.

  Wil je meer weten over (ernstig) overgewicht en de behandelmogelijkheden? Kijk op www.franciscus.nl/obesitascentrum. Hier kunt je ook ervaringen van andere patiënten lezen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply