Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hulp bij tandartsangst!
    Rate this post

    Het feit dat je dit leest, wil zeggen dat je de meest moeilijke zet net hebt gezet: je erkent dat je bang bent voor de tandarts en dat er een probleem is waar je hulp bij nodig hebt. Dit is een moedige eerste stap. We hopen dat je de volgende stap neemt en het artikel verder gaat lezen…

    Als je bang bent voor de tandarts, weet dan dat je niet de enige bent. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat maar liefst 80% van de Nederlanders wel eens bang is tijdens een behandeling. Sommigen van hen zijn extreem bang en gaan helemaal niet meer naar de tandarts. Voor je het weet, verstrijken de jaren en wordt de drempel om naar de tandarts te gaan steeds hoger.

    Nare ervaringen
    Angst kan vaak worden teruggebracht tot nare ervaringen, vaak in de jeugd. De schooltandarts bijvoorbeeld wordt heel vaak als oorzaak genoemd voor de angst. Ook pijnlijke en negatieve ervaringen bij een tandarts in het verleden kunnen een aanleiding zijn voor het ontstaan van angst: het gevoel te hebben dat je de controle verliest.
    Schaamte, onwetendheid en angstaanjagende verhalen van familie, vrienden in tijdschriften en in films en televisieseries spelen eveneens een rol bij het ontstaan en het in stand houden van tandartsangst.

    Er is heel veel mogelijk
    Tegenwoordig wordt er veel meer naar de persoonlijkheid van de persoon gekeken en niet meer naar het gebit alleen. Patiënten met angst worden beter begrepen. Als je lang niet meer bij een tandarts bent geweest, is het goed om te weten dat de tandheelkundige behandelingen niet meer zo zijn zoals in de tijd van de schooltandarts. Er is sindsdien veel veranderd en de veranderingen gaan steeds maar door. Er is veel mogelijk om een gebit weer in een goede conditie te brengen.

    Stel je voor dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt of een tand of kies moet laten trekken, of dat er cariës aanwezig is dat behandeld dient te worden. Het is dan heel begrijpelijk dat je daartegen opziet. Het maakt je gespannen of angstig. De ene mens is daar gevoeliger voor dan de ander; dat is waar. Maar niemand vindt het een lolletje. Daarom kan het goed zijn dat je je op een dergelijk bezoek voorbereidt. Je hoeft je niet te schamen als je angstig bent.

    Tips voor je bezoek
    Enkele tips om een tandartsbezoek of een tandheelkundige behandeling gemakkelijker te maken:

    – Erken je angst. Stop die niet weg, maar praat erover. Praten kan helpen.
    – Besef dat je over je angst heen kunt komen. Angst is aangeleerd; je kunt het ook afleren.
    – Wacht niet tot er problemen zijn met je gebit.
    – Start met het opbouwen van een relatie met de tandarts voordat er effectief problemen optreden. De drempel om naar een tandarts te gaan is dan veel lager dan wanneer je naar iemand moet die je nauwelijks kent.
    – Zoek een tandarts waarbij je op je gemak voelt; die begrip heeft, geduldig en bekwaam is. Die naar je luistert en je angst begrijpt.
    – Vertel de tandarts steeds dat je angst hebt. Als je dit niet vertelt, kan de tandarts daar ook geen rekening mee houden.
    – Vraag de tandarts of de assistente om informatie. Mee­praten over een behandeling geeft een gevoel van controle.
    – Ben je bang voor een behandeling, praat er dan over met de tandarts of de assistente.
    – Ben je bang voor de pijn, laat je dan verdoven. De angst voor de verdovingsinjectie kan vaak weggenomen worden door gebruik te maken van een verdovingszalfje dat ervoor zorgt dat de prik minder voelbaar wordt. Of laat je verdoven met The Wand. Dit is een innovatief, microprocessorgestuurd anesthesiesysteem dat zorgt voor een eenvoudige en vrijwel pijnloze manier van verdoven. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de patiënten de pijn bij het geven van een injectie met The Wand als minimaal of oppervlakkig ervaren. Bijkomend voordeel is dat er met kleinere en fijnere naalden geïnjecteerd kan worden.
    – Laat je niet bang maken door verhalen over behandelingen en tandartsen die je hoort of leest.
    – Spreek met de tandarts een signaal af voordat de behandeling van start gaat, waarmee je duidelijk aangeeft dat je even wil stoppen.
    – Probeer zo uitgerust mogelijk naar de tandarts te gaan.
    – Neem je vooraf voor om bij de behandelaar aan iets leuks te denken, of verzin een probleem dat je liggend in de behandelstoel kunt oplossen.
    – Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen als je in de behandelstoel zit. Haal rustig adem en probeer aan andere, liefst leuke dingen te denken.

    Na je bezoek
    Tips voor na een behandeling of bezoek aan de tandarts:

    – Zoek iets wat je na afloop kan helpen ontspannen: een TV-programma, een boek of iemand waar je mee kunt kletsen. Zoek afleiding.
    – Als het enigszins kan, zorg er dan voor dat je je handen vrij hebt na afloop, zowel fysiek als mentaal.
    – Bezoek de tandarts zeker 1 of 2 keer per jaar. Zo hou je een routine aan die je kan helpen om jouw angst te overwinnen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply