Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hulp en duidelijkheid bij het maken van lastige beslissingen
  Rate this post

  Wanneer je wordt geconfronteerd met de diagnose borstkanker, brengt dat veel onzekerheid met zich mee. Ook kom je voor lastige beslissingen te staan, bijvoorbeeld of je wel of geen zware chemotherapie na de operatie gaat volgen. De MammaPrint is een test die je bij die beslissing kan helpen.

  Patiënten met borstkanker in een vroeg stadium krijgen na de operatie vaak zware chemotherapie. Dit om uitzaaiingen te voorkomen. In sommige gevallen blijkt dat het volgen van de belastende chemotherapie echter onnodig was: de patiënten zouden een hele kleine kans op uitzaaiingen hebben. Om die situatie vóór te kunnen zijn, heeft Agendia de MammaPrint ontwikkeld. De MammaPrint verschaft de arts en de patiënt extra informatie over de genomische samenstelling van de tumor. Dit helpt om zo een weloverwogen beslissing te kunnen maken met betrekking tot het wel of niet inzetten van chemotherapie.

  Groot wetenschappelijk onderzoek
  Uit een groot Europees onderzoek (de MINDACT-studie) is naar voren gekomen dat er in Nederland bij meer dan 2000 patiënten de keuze voor chemotherapie met een MammaPrint-uitslag beperkt zou kunnen worden. Dat betekent dat deze groep ook niet onnodig te maken krijgt met de bijwerkingen van de zware chemotherapie. Denk aan acute bijwerkingen als haarverlies en misselijkheid, maar ook aan de gevolgen voor bijvoorbeeld de psychosociale gezondheid en arbeidsdeelname.

  Veilig afzien van chemo of juist kiezen voor chemo
  Wijst de MammaPrint uit dat je als patiënt een kleine kans op uitzaaiingen hebt, dan kan overwogen worden chemotherapie achterwege te laten. In deze gevallen is de kans op overleving even goed met als zonder een belastende therapie. Wanneer de test een hoog risico op uitzaaiingen aangeeft, kan in relatie tot de klinische uitslag met de arts besproken worden welke therapie daar het beste bij aansluit.

  Genomische test
  Om precies te zijn is de MammaPrint een Genomische test die de activiteit van 70 verschillende genen in de tumor analyseert. Op basis van deze analyse wordt duidelijk hoe agressief de tumor is. Duidelijk wordt of er een genetisch hoog of laag risico is dat de kanker weer terugkomt, en zich verspreidt naar andere delen van het lichaam. De test wordt uitgevoerd in een speciaal laboratorium van Agendia. Vrouwen die op basis van de MammaPrint en de daarbij horende klinische factoren geen chemotherapie ondergaan, genieten van een betere levenskwaliteit en krijgen te maken met minder bijwerkingen op de korte en de lange termijn.

  Goed om te weten
  Wanneer je borstkankerpatiënt bent, stelt de behandelend arts voor jou een behandelplan op. Dit plan hangt onder andere af van de grootte van je tumor en de aanwezigheid van eventueel aangetaste lymfeklieren. Deze factoren kunnen, samen met de informatie die de MammaPrint-uitslag geeft, de arts helpen bij het opstellen van het behandelplan. Wil je weten of je ook in aanmerking komt voor de MammaPrint? Overleg dan met je behandelend arts.

  MammaPrint: vragen en antwoorden op een rijtje
  1. Wel of geen chemotherapie overwegen samen met de arts? De MammaPrint kan met een duidelijke uitslag helpen bij deze beslissing
  2. Wat zijn de richtlijnen voor het volgen van de MammaPrint? De test is geschikt voor vrouwen met de diagnose vroeg stadium invasief mammacarcinoom, waarbij de tumor niet groter is dan 5 centimeter en bij het vinden van maximaal 3 aangetaste lymfeklieren
  3. Bewezen? MammaPrint heeft het hoogste bewijsniveau van het klinisch onderzoek
  4. Vergoeding? De MammaPrint wordt vergoed door de meeste zorgverzekeringen

  De BluePrint
  Naast de MammaPrint ontwikkelde Agendia ook de BluePrint. Dit is een genomische test die tachtig verschillende genen in de tumor analyseert. Hiermee wordt het op basis van onderliggende genen duidelijk hoe agressief de tumor is, wat de gevolgen van de tumor zijn op de lange termijn, en hoe de patiënt eventueel zou reageren op chemotherapie. Samen met de MammaPrint en BluePrint worden behandelend artsen in staat gesteld om beter beslissingen te maken omtrent het persoonlijke behandelplan van hun patiënten.

  Over Agendia
  Patiënten hebben recht op heldere resultaten. Dát is de visie van Agendia. Door het leveren van de beste en de meest nauwkeurige genomische testen als de MammaPrint en de BluePrint kunnen behandeltrajecten beter worden afgestemd op de patiënt. Agendia werkt samen met een groot en groeiend aantal stakeholders, inclusief grote ziekenhuizen en andere klinische instellingen. Door de focus op innovatie en de grote zorg en aandacht wordt er alles aan gedaan om het lijden van kankerpatiënten te minimaliseren, zodat zij het meest lange en het meest gezonde leven dat mogelijk is kunnen leiden.

  Een (ex-)borstkankerpatiënte aan het woord:
  ‘Ik bleef maar denken dat ik de verkeerde beslissing had gemaakt; en dat ik wel voor een borstbesparende operatie had moeten gaan. De uitslag van de MammaPrint zorgde ervoor dat ik gerust werd gesteld, en dat ik vertrouwen in mijn behandeling kreeg’. – Mary

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply