Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hulp van buiten helpt
  Rate this post

  Borstkanker heeft niet alleen lichamelijke gevolgen voor je, met een operatie, bestralingen en chemotherapie, maar ook geestelijke. Je lichaam heeft je in de steek gelaten, en allerlei emoties komen er bij je los. Hoe ga je om met de hele situatie? Met professionele psychologische ondersteuning kun je je beter door het hersteltraject heen slaan.

  Hypnotherapie en Mindfulness zijn vormen van psychologische begeleiding die jou kunnen helpen.

  Loslaten
  Hypnose of trance is in wezen geconcentreerd je aandacht op een bepaald onderwerp richten. Je blijft je volledig bewust van alles, maar laat de buitenwereld even voor wat die is om je aandacht te richten op wat er binnenin je leeft. Door je te concentreren op het onbewuste deel van jouw zijn, krijg je toegang tot informatie waar je met je dagelijkse denken (je ratio) geen weet (meer) van hebt.
  Door middel van hypnose / trance (diepe meditatie) kunnen deze bewust worden gemaakt, zodat je ­hiermee aan de slag kunt en/of het los kunt laten.
  Trance is een natuurlijk menselijk vermogen. Iedereen heeft wel eens kleine momenten van trance. De één doet het wat vaker dan de ander, maar iedereen kan het. Denk maar eens aan de keren dat je iets ‘op de automatische piloot’ doet, dus dat je iets als heel vanzelfsprekend doet, zonder erover na te denken.

  Je grenzen bewaken
  Mindfulness is ontwikkeld door John Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog, die zag dat chronische cliënten weinig in staat waren om iets aan hun gezondheid te doen. Het is een techniek, een vaardigheid of een kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Het is eveneens bekend uit eerdere psychologische / therapeutische methoden zoals Gestalttherapie. Met Mindfulness leef je intenser. De geest wordt rustiger, er is een betere concentratie, ontspanning en een betere hantering van de eigen gedachtenpatronen.
  Je bent je bewust(er) van je eigen en huidige ervaring(en) en doorbreekt de routine, het automatisme. Je bent je ervan bewust dat je problemen niet altijd in je hoofd kunt oplossen en stelt vertrouwen in het oplossend vermogen van het leven. Je kunt onder andere mediteren en aandacht geven aan je lichaam en je emoties.
  Mindfulness is dus een vaardigheid die je kunt trainen. Oefenen dat je, door bewust met je aandacht om te gaan, telkens kunt terugschakelen naar het hier en nu. Je neemt hierbij afstand van allerlei belastende gedachten / hersenspinsels. Je maakt selecties en keuzes of een gedachte belangrijk is, in plaats van automatisch en direct te reageren. Je kunt beter je grenzen bewaken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply