Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Ieder kind heeft een goede reden om te doen zoals het doet’
    Rate this post

    Soms merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Hij maakt bijvoorbeeld veel meer ruzie dan voorheen of ze zit maar op haar kamer te piekeren. Je kind komt moeilijk in slaap of is ’s ochtends niet wakker of naar school te krijgen. Soms zie je het aan de nagels, of hoor je hem maar steeds klagen over pijn in zijn buik of hoofdpijn. En als je dan vraagt wat er is, krijg je eigenlijk geen antwoord. Waarom doet ‘ie toch zo?

    Oordeelloos kijken
    Nancy Hauzendorfer heeft haar kindertherapiepraktijk in Westzaan. Zij zegt: ‘Gedrag is het topje van de ijsberg. Samen gaan we op onderzoek naar wat er onder de oppervlakte speelt. Spelenderwijs ontdekken we samen nieuwe inzichten en lijkt de oplossing als vanzelf te komen. In het tempo en de richting die je kind aangeeft worden passende interventies aangeboden. Ik kijk oordeelloos naar je kind en de situatie, waarin alles er kan en mag zijn. Kortom: je kind kan en mag zichzelf zijn, leert op eigen kwaliteiten en gevoelens te vertrouwen en zo een eigen, en daarmee krachtige, oplossing te vinden. Want ieder kind heeft (onbewust) een goede reden om te doen zoals het doet.’
    Nancy vind je op www.kjtnancy.nl.

    Kind weer in eigen kracht
    Kindertherapeut Monique Mooren: ‘Als kinder- en jongerentherapeute begeleid ik kinderen van ongeveer 4 tot en met 17 jaar met als voornaamste doel dat ze weer in hun eigen kracht komen te staan. Ik kijk vanuit het kind zelf, op zoek naar wat dit kind nodig heeft om zich gelukkig te voelen. ‘Gelukkig zijn’ betekent voor mij dat je tevreden bent met wie je bent, met wat er ook op je pad komt. En dat je zelf weet wat je nodig hebt als je uit balans raakt. Dat je weet wat je eigen kwaliteiten zijn om te groeien en om stevig in de wereld te staan. Ik ben onder andere gespecialiseerd in rouw en verlies, en help kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met verlies. Ook begeleid ik (hoog-)gevoelige kinderen en hun ouders bij het leren omgaan met hun (hoog-)gevoeligheid. Op die manier kan hooggevoeligheid juist een kracht worden’. Monique schreef onlangs een e-book over opvoeden, met voorbeelden uit de praktijk. Je kunt het boek vinden op haar website.
    Monique heeft haar praktijk in Wormer: www.innerchild.nl.

    Het kind weet het, kan het, doet het
    Natalija Grasso heeft ruim 16 jaar ervaring in haar kindertherapiepraktijk in Assendelft. In die jaren heeft zij zich steeds doorontwikkeld en inmiddels is zij ook hypnotherapeut voor kinderen, jongeren en volwassenen. Vanuit haar natuurlijke interesses is zij zich meer gaan specialiseren in (langdurige) lichamelijke klachten en angsten, te weten SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten), PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), buikpijn, hoofdpijn, tinnitus, poepproblematiek, hyperventilatie, paniekaanvallen en burn-out. Tijdens de therapie is er veel ruimte voor psycho-educatie, waarbij kinderen en jongeren beter gaan begrijpen hoe hun lichaam werkt én is er verdieping door middel van allerlei oefeningen waarbij ze tot de kern van het voelen kunnen komen. Zo krijgt de jongere weer een betere band met het lichaam en meer vertrouwen en regie over eigen kunnen.
    Natalija is te vinden op www.integratieve-kindertherapie.info.

    Mogen zijn wie je bent
    In deze tijden van prestatie en snelle communicatie valt het voor ouders en kinderen soms niet mee om blij te zijn met wie je bent. Gewoon jezelf kunnen zijn, terwijl je van alles lijkt te moeten. Carolien: ‘In de praktijk kom ik veel stress tegen, zowel bij ouders als kinderen. Veel ouders lijken geïsoleerd aan het worstelen met opvoedproblemen, en kinderen hebben het moeilijk met prestatiedruk. Ze voelen zich uitgeput, ongelukkig en eenzaam. Ik help kinderen hun eigen kracht en wijsheid te vinden om zich staande te houden in een veeleisende samenleving. Want als je je tevreden en blij met jezelf voelt, kun je zoveel aan. Ik help ouders te kijken naar de kracht van hun kind, en naar hoe ze hun kind kunnen helpen die te vinden. Als ouders en kind blij de deur uit gaan, is mijn missie geslaagd. En dan ben ook ik tevreden en blij!’
    Carolien heeft haar praktijk in het centrum van Zaandam. Zie www.carolienskindertherapie.nl.

    Hoe werkt het?
    Meestal begint het met een intakegesprek met beide ouders. Daarna komt het kind individueel spelen of praten. Na een aantal sessies wordt besproken hoe de behandeling vorm krijgt. Het is altijd maatwerk: de therapeut kijkt naar wat gewenst is en wat kan. Ze probeert altijd zo kortdurend mogelijk te werken. Dat is voor iedereen fijn. Omdat de vier kindertherapeuten aangesloten zijn bij goede beroepsverenigingen, krijgen ouders vaak een groot deel van de kosten vergoed uit de aanvullende verzekering. Het gaat dus niet ten laste van je eigen risico. Er is geen verwijzing nodig van de huisarts.
    De vier kindertherapeuten in de Zaanstreek kun je ook vinden op www.ikjz.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply