Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Iedere uitvaart raakt me
  Rate this post

  Naam: Nienke Hyams
  Leeftijd: 38 jaar
  Sinds 5 jaar eigenaar van Volgerlanden Uitvaartzorg

  Jarenlang stond ze als onderwijzeres voor de klas. ‘Toen ik echter zelf kinderen kreeg, wilde ik parttime gaan werken, maar ik kwam er niet echt uit met de kinderopvang. Daarom heb ik mijn baan opgezegd om voor een poosje thuisblijfmoeder te zijn’, blikt Nienke Hyams terug. ‘Nadat mijn jongste geboren is, besloot ik een opleiding te gaan volgen. Omdat ik altijd al interesse had in de uitvaartbranche ben ik me daarop gaan richten. Dat was trouwens helemaal niet met de intentie om een eigen bedrijf te starten hoor. Die wens kwam later pas, toen ik ervaring opdeed in het vak en bij veel zaken het gevoel had dat het anders kon.’

  En dat het anders kán en mág in uitvaartland, bewijst ze elke keer weer. ‘Zoveel mensen weten nog steeds niet wat er allemaal mogelijk is. Daarom zie ik het ook als mijn taak om mensen goed te informeren en adviseren en naar ze te luisteren. Ik ben er om de nabestaanden alle zorg uit handen te nemen en een afscheid te verzorgen dat past bij hen en bij wie de overledene was. De kinderen in het gezin hebben mijn speciale aandacht. Ik stel altijd een tasje voor hen samen met spulletjes die troost en houvast bieden. Dat vind ik zó belangrijk, want niet alleen de dag van de uitvaart is belangrijk, maar ook de weg ernaartoe. Iedere uitvaart raakt me en dat gevoel wil ik ook blijven houden.’

  ‘Ik zie dit nauwelijks als werk, want ik doe het met heel veel liefde en plezier. Je kunt een uitvaart maar 1 keer doen, dus het moet echt goed geregeld worden. Dat kan ik mede doen dankzij mijn fantastische man die me steunt en het netwerk van mijn ouders en vriendinnen die onze kinderen kunnen opvangen als ik weer plotseling word weggeroepen. Onze dochter is inmiddels 11 en onze zoon 8 en de gesprekken aan tafel gaan vaak over de dood. De dood is voor hen dan ook letterlijk doodgewoon. Het is in mijn vak vaak hollen of stilstaan. Soms heb ik vier uitvaarten in één week en dan weer twee weken niets. Op zo’n moment heb ik weer even tijd om drie weken strijkgoed weg te werken’, grinnikt Nienke. Mijn telefoon gaat overal mee naartoe en ik neem zelfs op als ik met shampoo in mijn haar onder de douche sta. Daardoor is de balans tussen werk en gezin weleens een beetje zoek’, geeft Nienke eerlijk toe. ‘De prijs voor slechtste hulpouder op school gaat dan ook ieder jaar naar mij. Maar dankzij een goede samenwerking met collega’s in de regio, die met dezelfde passie en liefde voor dit vak werken als ik, lukt het wel om zo nu en dan een lekker weekendje weg met het gezin of een ander gezinsuitje te plannen, uitgebreid te koken of naar mijn wekelijkse kooravond te gaan.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply