Rate this post
 • Iedereen heeft wel eens vragen
  Rate this post

  Opvoeden en opgroeien is vaak leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Iedereen heeft wel eens vragen over slapen, voeding, school, pesten of andere thema’s. Dan is het prettig om met iemand te kunnen overleggen. Iemand uit je eigen omgeving of iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Alle hulp en informatie in het Centrum voor Jeugd en Gezin is gratis en er is geen verwijzing voor nodig.

  In het CJG werken verloskundigen, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp met alle partners samen. Zo kunnen we ieder gezin de juiste ondersteuning bieden. Als het nodig is, brengen we je in contact met een Jeugd- en Gezinscoach. Die stelt samen met het gezin een plan op, schakelt het sociale netwerk in, biedt coaching of schakelt waar nodig specialistische hulp in.

  Bij het CJG kun je terecht voor:

  Jeugdgezondheidszorg
  De jeugdarts en verpleegkundige volgen de gezondheid van alle kinderen tussen de 0 en 19 jaar. Daarnaast krijgen de kinderen vaccinaties en kun je als ouder vragen stellen over opgroeien, opvoeding, ontwikkeling en gezondheid.

  Opvoedspreekuur
  Met een vraag over de opvoeding kun je terecht bij het Opvoedspreekuur. De opvoedadviseur kijkt samen met jou naar oplossingen. Dit gebeurt volgens de methode van Positief Opvoeden. Als er meer nodig is, helpen wij je verder op weg. Vragen kunnen ook online gesteld worden (www.positiefopvoeden.nl).

  Algemeen maatschappelijk werk
  Iedereen kent perioden waarin de omstandigheden je boven het hoofd lijken te groeien of waarin je belangrijke beslissingen moet nemen. Vaak helpt het als je erover praat met familie, buren of vrienden. Maar het kan ook zijn dat je er niet uitkomt. Dan kun je gebruikmaken van het spreekuur van het algemeen maatschappelijk werk.

  Spreekuur ‘uit elkaar met 1 plan’
  Dit spreekuur helpt bij vragen rondom echtscheiding. Algemeen maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en ­opvoedadviseurs vormen samen een team, dat hulp biedt bij financiële en juridische aspecten, opvoedkundige ­vragen, vragen over afspraken met de ex-partners en ­vragen over nieuwe stiefgezinnen.

  Cursussen en themabijeenkomsten
  Er zijn allerlei cursussen en bijeenkomsten over ­opvoeden en opgroeien. Van een zwangerschapscursus tot een ­themabijeenkomst ‘Grenzen stellen’. Ook bieden we ­compententietrainingen voor kinderen, gericht op weerbaarheid. En er zijn diverse opvoedcursussen zoals ‘Peuter in Zicht’ of ‘Beter omgaan met Pubers’.

  Ontmoet andere ouders
  Het CJG biedt ook gelegenheid om andere ouders te ­ontmoeten, terwijl de kinderen lekker spelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply