Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik ben echt blij met de slaappositietrainer’
  Rate this post

  ‘Nu slaap ik goed’, zegt Corrie Schep uit Muiden. ‘Ik hoor haar in elk geval ’s nachts niet meer’, beaamt haar man Harrie. Dankzij de slaappositietrainer ­kunnen Corrie en haar man eindelijk weer ongestoord slapen.

  Dat was een jaar terug wel anders. ‘Ik kon moeilijk slapen’, vertelt ze. ‘’s Ochtends was ik nog steeds moe. Ik voelde me vaak alsof ik onder een zwaar dekbed vandaan kroop.’ En haar man had last van het gesnurk. ‘En’, zegt hij, ’ik had ook het idee dat ze af en toe stopte met ademhalen.’
  Toen Corrie op de televisie een programma over apneu zag, herkende ze veel symptomen: snurken, ademstops en vermoeid wakker worden. ‘Dat lijkt wel erg veel op wat ik heb’, bedacht ze. Ze maakte een afspraak met het slaapcentrum van OLVG in Amsterdam en onderging verschillende testen, waaronder een slaaptest. En de diagnose was duidelijk; het was inderdaad apneu.

  Slaappositie
  ‘Ze boden me vervolgens twee mogelijkheden om het ademhalen tijdens de nacht beter te laten verlopen’, gaat Corrie verder. ‘Een bitje of een band. Ik koos voor de band, want een bitje leek me niets. De band is verbonden met een kastje vlak onder mijn borst. Die band doe ik om mijn middel als ik ga slapen. Op het moment dat ik op mijn rug ga liggen, gaat het kastje trillen, zodat ik weer terugdraai naar mijn zij.’ Het is namelijk de rugligging die ervoor zorgt dat de tong te ver in de keel zakt en de ademhaling zodanig bemoeilijkt, dat dit leidt tot snurken en soms tot het stoppen van de ademhaling.

  Controle
  Ze is nu driemaal voor controle teruggeweest naar het ziekenhuis, en in januari volgt als het goed is de vierde en laatste keer. ‘Het gaat heel goed’, zegt Harrie. Enige minpunt is dat Corrie zich soms ergert aan de band om haar middel. Heeft ze dan wellicht spijt van de behandeling? ‘Absoluut niet’, zegt ze. ‘Ik slaap nu eindelijk goed en heb ’s ochtends ook geen droge keel van het snurken. Nee, ik ben er echt blij mee.’

  Meer informatie over het Slaap- en Apneucentrum van OLVG is te vinden op www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/afdeling/slaapcentrum-amsterdam. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis zijn nu samen OLVG.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply