Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ik ben een soulminded rockchick
  Rate this post

  Aan de buitenkant lijkt ze in niets meer op dat 11-jarige meisje dat, heel verlegen, voor het eerst voor een groot publiek stond te zingen. Met haar prachtige verschijning, haar krachtige, warme stem die iedereen omver blaast en een uitstraling die wel wat weg heeft van die van Tina Turner, betovert Berget Lewis haar publiek. Zowel als één van de vijf leading ladies van de ‘Ladies of Soul’, tijdens haar theatertour Discover Berget Lewis als haar optredens bij A soulful X-mas with Berget Lewis.

  Berget werd 45 jaar geleden, samen met tweelingbroer Alvin, geboren in Amsterdam. ‘We zijn de jongsten uit een gezin met zes kinderen. Mijn vader was muzikant en muziek heeft dan ook altijd als een rode draad door mijn leven heen gelopen. ’s Avonds na het eten gingen de tafels en stoelen aan de kant en dansten we als een soort Caraïbische Kelly Family op plaatjes van Earth, Wind & Fire, Aretha Franklin en andere soulartiesten’, schatert ze haar warme lach terwijl ze een hand door haar felgekleurde lokken haalt. Berget wist niet dat ze kon zingen. Pas op haar 10de begon ze haar stembanden te ontdekken. ‘Ik had een singletje van Chaka Khan gekregen: I’m every woman. Zij werd mijn grote voorbeeld, ik wilde zijn zoals haar. Veilig alleen op mijn slaapkamer zong ik met de muziek mee, niet wetende dat mijn familie aan de andere kant van de deur vol verwondering stond te luisteren. Mijn moeder ging mijn zangtalent stimuleren en vond dat ik maar eens in de kerk moest gaan zingen. Doodeng natuurlijk, maar uiteindelijk heb ik dat toch gedaan. Ik was 11 en zong a capella voor een gemeente die uit 500 à 600 mensen bestond. Ik was zo verlegen dat ik alleen maar strak naar de grond durfde te kijken. Maar toen gebeurde er iets wonderlijks. De laatste noten van het liedje waren nog niet gezongen of er volgde een oorverdovend applaus. Dat voelde goed! Ik had mensen blij gemaakt! Dat smaakte naar meer!’

  Solo
  En er kwam meer. Eerst in het gospelkoor van de kerk, maar later wilde Berget ook buiten het kerkcircuit zingen. ‘Dat stuitte in het begin wel op wat weerstand bij mijn moeder, ze vond het moeilijk om me los te laten en mij, dat verlegen meisje, die boze buitenwereld in te laten gaan. Daarnaast wist ze dat het bestaan van een muzikant financieel onzeker is, dat had ze immers met mijn vader meegemaakt.’ Maar na veel getouwtrek en discussies bereikte Berget toch wat ze wilde. ‘Ik ben als backing vocalist begonnen. Dat voelde hartstikke veilig. Ik plukte wel de vruchten van het succes maar hoefde geen interviews en zo te doen. Ik zong in het achtergrondkoor van Total Touch en Ruth Jacott en ben met Candy Dulfer op tournee geweest, maar werd steeds vaker aangemoedigd om solo te gaan. Het was toch zonde als ik mijn stem alleen voor anderen zou bewaren. Toch enigszins onzeker heb ik de stap toen gewaagd. In eerste instantie met de Berget Lewis Gospel Train. Ook dat voelde veilig. Ik ging dan wel solo, maar was niet alleen, er stond een heel koor achter me. Dat koor bestond uit allemaal artiesten die ik kende en gevraagd had om met me mee te zingen. Dat was geweldig en, wat ik absoluut nooit verwacht had, het werd ook nog eens een enorm succes!’
  Eindelijk lukte het Berget om haar verlegenheid van zich af te laten glijden. Ze schitterde onder andere als Maria in het televisiespektakelstuk The Passion, oversteeg zichzelf als Effie White in de musical Dreamgirls en won met unanieme stemmen de finale van het TROS-programma ‘De beste zangers van Nederland’.

  Discover
  Inmiddels is Berget twee cd’s verder en reist ze door het land met al weer haar derde theatertour: Discover Berget Lewis. ‘Discover gaat over ontdekking in de breedste zin van het woord. Je krijgt als het ware een kijkje backstage. Het is een muzikale ontdekkingsreis door de jaren heen. De liefde voor de soulmuziek maar ook de rockchick die diep binnenin mij zat en drie jaar geleden de ruimte kreeg. De voorstellingen gaan niet alleen over de ontdekking van mijn muzikale ambities, maar ook over het ontdekken van plaatselijk talent dat ik op zo’n avond een podium bied. Dat vind ik echt superleuk.’

  Energie
  Ook al zit er in Berget nog een klein beetje dat verlegen meisje van vroeger, aan de buitenkant wil ze knallen. ‘Ook al ben je wat voller, je kunt je wel heel mooi kleden. Ik doe mijn best om gezond te leven, maar dat is vooral omdat ik graag lang wil leven. Mij zul je niet in de sportschool zien. Een avond op de bühne is voor mij de perfecte work-out. Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Met mooie ronde curves waar ik trots op ben. En hé. Ik ben een zangeres. En geen model, dus waarom zou ik er superslank uit moeten zien? Ik ben dankbaar voor wie ik ben en wat ik mag doen. Het geeft me energie. Ik voel me bevoorrecht dat ik mag zingen en dat ik vreugde kan brengen.’
  Berget toert met haar theatertour tot en met zaterdag 29 april 2017 door Nederland.
  Kijk op www.bergetlewismusic.nl wanneer ze bij jou in de buurt op de planken staat!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply