Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik ben er én ik ben er niet’
  Rate this post

  Afscheid nemen van een dierbare is één van de moeilijkste opdrachten in een mensenleven. Een overlijden is altijd een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen.

  De dood komt eigenlijk altijd onverwacht. Ook wanneer iemand ziek is geweest, kan het moment van sterven je alsnog enorm verrassen. Je wereld staat stil, allerlei emoties volgen elkaar in rap tempo op en: er moet gehandeld worden…

  Zelf doen
  Uitvaartondernemer Erna Jansen staat op zo’n moment voor je klaar: ‘Wanneer ik mijn werk goed doe, val ik niet op en verloopt alles precies zoals je het wenst. Dat is dan ook mijn doel. Ik zie het als mijn taak om je, wanneer je dat wenst, werkzaamheden en beslommeringen uit de handen te nemen. Wel wil ik je zo veel mogelijk bij alles rondom de uitvaart betrekken en daarom zal ik geregeld vragen of je iets zelf wilt doen.’

  Kracht bij de verwerking
  ‘Uit eigen ervaring weet ik dat het heel waardevol kan zijn om bepaalde handelingen zelf uit te voeren. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het helpen bij de verzorging van de overledene. Ook is er de mogelijkheid om dit helemaal zelf te doen. Soms kan dit op een positieve manier veel bijdragen aan de verwerking. Ik hecht veel waarde aan deze zelfregie. Je krijgt als nabestaande te maken met allerlei emoties en voelt je wellicht erg kwetsbaar, maar een slachtoffer ben je niet. Door zelf te handelen vinden veel mensen kracht bij de verwerking van de gebeurtenis.’

  Persoonlijk
  ‘Ik vind het heel belangrijk om in geval van een overlijden alle tijd te nemen voor de nabestaanden omdat ik op die manier zo persoonlijk mogelijk te werk kan gaan. Ik kom langs en luister in alle rust om me op die manier zo goed mogelijk op jou en je wensen af te stemmen. Ik wil je vertrouwen verdienen en acht zorg, tijd, respect en aandacht van het grootste belang.’

  Duidelijk en transparant
  ‘Naast een persoonlijke werkwijze, vind ik transparantie erg belangrijk. Hieronder valt ook duidelijkheid met betrekking tot de kosten. Ik streef naar een zo nauwkeurig mogelijk kostenoverzicht en heb geen financieel belang bij de keuzes die je maakt. Ik bereken namelijk geen provisie en werk met een vast aannametarief. Het is belangrijk dat je weet waar je aan toe bent, want het laatste wat je wilt is een onaangename verrassing in de vorm van onverwachte kosten.’

  Goed gevoel
  ‘Ik ben me ervan bewust dat ik een heel bijzonder beroep uitoefen. Dat houdt me met beide benen op de grond. Ik denk niet in hokjes en probeer niet te oordelen. Mensen hebben voor alles hun redenen. Mijn werk is een balans tussen professionaliteit en mededogen. Wél blijf ik altijd op de achtergrond. Je weet dat ik er ben als houvast, maar ik blijf niet meer dan een betrokken buitenstaander. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat nabestaanden een goed gevoel aan de uitvaart overhouden, zodat er achteraf bekeken niets is dat anders had gemoeten.’

  Bewust leven én sterven
  Erna: ‘Tegenwoordig leven we in een tijd waarin steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat ze zelf een keuze hebben in de manier waarop ze hun leven inrichten. Op elk gewenst moment kun je de balans opmaken en het roer drastisch omgooien wanneer je wilt. De dood hoort óók bij het leven. Je kunt daarom jouw wensen met betrekking tot je eigen afscheid nu al op papier zetten en je naasten daarvan op de hoogte brengen. Dat geeft rust. Wanneer je behoefte hebt aan een gesprek om je te oriënteren op alles wat mogelijk is, kom ik graag vrijblijvend langs.’

  De vlinderrots
  Begraafplaatsen Slingehof, Wâldhôf en Zuiderbegraafplaats in Drachten hebben sinds kort een vlinderrots. Deze rots is er speciaal voor ouders wiens kind tijdens de zwangerschap, de bevalling of kort daarna is overleden. Ook al is dat jaren geleden. Ze kunnen als gedenkteken een vlinder op een zwerfkei, oftewel een ‘vlinderrots’, plaatsen. Erna: ‘De rots is naast een prachtig en indrukwekkend eerbetoon, ook een mooie manier om verdriet van ouders, die hun kind tijdens de zwangerschap of bij de geboorte hebben verloren, onder de aandacht te brengen. Geen enkele ouder hoeft in stilte verdriet te hebben.’

  De glazen vlinders worden gemaakt door gedenkkunstenaar Brenda Bleyenberg van atelier ‘Het Glazen Nest’ uit Oldenzaal.
  Wanneer je een vlinder op de rots wilt laten aanbrengen, kun je contact opnemen met vlindercoördinator Jan Keidel via 06-31379762 of via vlinderrotsensmallingerland@gmail.com

  Natuurlijk opbaren
  Koelen met graszoden: het is een liefdevolle en prettige manier van koelen, die wordt toegepast om de ruimte waarin de overledene wordt opgebaard, koel te houden. Het is een eeuwenoude, beproefde en lekker geurende manier van koelen die naast mooi ook ecologisch en doelmatig is. Daarnaast werkt Erna ook met de ‘Biosac 200’. Dit is een biologische en ecologische manier van opbaren. Meer weten? Neem contact op via erna@jansenuitvaartzorg.nl

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply