Rate this post
 • ‘Ik durf een nieuwe, gewaagde stap te zetten’
  Rate this post

  Toen Marieke (33) klaar was met haar studie, besloot ze een gewaagde stap te zetten. Ze opende een restaurant. ‘Al sinds het begin van mijn studietijd koesterde ik de droom om een gezellig en kleinschalig eetcafé te runnen met kwalitatief hoogwaardige gerechten. Samen met een goede vriend heb ik een pand gepacht en zijn we aan de slag gegaan met de verbouw. Al snel merkten we dat het goed draaide, en dat we mooie winst maakten.’ Maar helaas begonnen tijdens haar zwangerschap bekkenklachten…

  ‘Het werk in een restaurant is ontzettend leuk, maar ook behoorlijk zwaar. Je bent continu in de weer en staat hele dagen op je benen. Wanneer je dan te maken krijgt met pijnklachten, word je daar ook voortdurend mee geconfronteerd. Ik probeerde fysiotherapie, rust, pijnstillers, maar het hielp me niet. De pijn bleef aanhouden en het zat me enorm dwars. Niet alleen lichamelijk had ik daar onder te lijden, ook mentaal was het zwaar. Ik voelde me een zeur, kon me niet meer focussen en ik werd somber.’

  ‘Op een gegeven moment begon mijn rechterknie mee op te spelen en werd het werken echt onmogelijk. Na mijn zwangerschap bleven de pijnklachten aanhouden en was ik genoodzaakt rust te nemen. In de bediening kon ik niet meedraaien, maar ook in de keuken werd lang staan me te zwaar. Bovendien was ik niet te genieten, de pijn bezorgde me een slecht humeur. Maar ook van het thuis zitten werd ik niet gelukkig, hoe dol ik ook op mijn dochter ben. Ik begon me steeds meer terug te trekken, en zag vrienden minder en minder. Ik was me er wel bewust van, maar het lukte me niet om dit patroon te doorbreken.

  ‘Bekkeninstabiliteit is enorm vervelend. Met flinke pijnstilling en flink veel rust hield ik het wel een tijdje vol, maar na enige beweging begon ook mijn rechterknie weer op te spelen. Uiteindelijk ben ik bij Wemeltje terechtgekomen. Ik was weinig hoopvol, maar besloot toch deze mogelijkheid aan te grijpen.’

  ‘Eenmaal bij Wemeltje voelde ik me enorm gehoord. Het klinkt misschien simpel, maar het begrip van iemand dat pijn een enorme impact heeft op je leven, zowel fysiek als mentaal, deed me al heel veel. Daarnaast legde ze me uit dat zowel mijn bekkeninstabiliteit, mijn humeur en mijn steeds terugkomende knieproblemen te herleiden zijn naar één plek in mijn wervelkolom. Ze gaf aan dat een onbalans van mijn hormonale gebied een bepaalde spierspanning rond mijn derde lendenwervel in stand houdt, waardoor ook andere klachten kunnen ontstaan.’

  ‘Wemeltje raadde een combinatie van homeopathie en elektro-acupunctuurbehandeling aan om deze spierspanning te verminderen. Hierdoor oefent de derde lendenwervel minder druk uit op de zenuwwortels. Er vindt zo een optimale informatie-overdracht plaats, legde ze uit, vanaf de hersenen naar mijn hormonale gebied, gecombineerd met mijn rechter knie, zodat het zelfherstellend vermogen hier optimaal kans krijgt. De behandeling zelf heb ik als erg ontspannend ervaren. Na een paar behandelingen was ik zo opgelucht dat ik de stap naar Wemeltje had gezet. Want kort geleden stapte ik vrolijk mijn restaurant weer in. En nee, hele dagen in de bediening of in de keuken meehelpen is vooralsnog niet voor mij weggelegd. Maar ik durf wel nieuwe plannen te maken. Ik heb er weer vertrouwen in, en ga in de toekomst weer een nieuwe, gewaagde stap zetten.’

  Wat voel je bij bekkeninstabiliteit?
  Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Het komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen, maar het komt, minder vaak, ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen voor. De pijn zit meestal bij het schaambeen en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de vagina. Ook kunnen pijnklachten ontstaan links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de SI-gewrichten. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Verder kan ook het stuitje pijn doen.

  Waarom zijn knieklachten vaak een uitvloeisel van bekkeninstabiliteit?
  Bij bekkeninstabiliteit speelt je hormonale gebied een cruciale rol. Door een hormonale disbalans ontstaat er mede bij je blaasmeridiaan/ -energiebaan een disbalans waarbij onderin je rug, meestal aan één zijde van je derde lendenwervel, extra spierspanning ontstaat. Dit creëert een wervelblokkade, wat qua stand en zenuwgeleiding een scheefstand geeft in je bekkengordel. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde doorbloeding en een verstoorde zenuwaansturing naar je knie, zeker naarmate de blokkade erger wordt.

  Je natuurlijke balans is te bereiken door:
  – Een persoonlijke benadering
  – In alle rust behandelen
  – Samen, in overleg, komen tot een oplossing

  Wemeltje is lid van de beroepsverenigingen VBAG en het CAT-Complementaire Kwaliteitstherapeuten en de overkoepelende organisatie RBCZ. Haar behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply