Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik had de hoop al opgegeven’
  Rate this post

  Bianca (36) kwam na zes miskramen in de medische molen terecht en ontwikkelde overgewicht. Nadat ze een maagverkleining, ‘gastric bypass’, heeft gehad, werd ze moeder van een dochter. Ze vertelt over haar ervaring en de begeleiding van Vitalys, één van de grootste klinieken in Nederland voor maagverkleinende operaties.

  Bianca: ‘Ik kampte jarenlang met overgewicht. Ik at niet veel, maar juist weinig. Hierdoor sloeg mijn lichaam alles wat het wel binnenkreeg op en kwam ik veel aan. Toen ik vervolgens twee keer een miskraam kreeg, begon ik wel veel te eten. Ik at mijn stress en verdriet weg. Door de miskramen kwam ik daarnaast in een medische molen terecht waarbij ik veel onderzoeken moest ondergaan. Ook mijn toenmalige relatie liep in die tijd stuk.’

  Nadat ze haar huidige man ontmoette en opnieuw zwanger probeerde te worden, kreeg ze nog eens vier miskramen: ‘Op een gegeven moment woog ik daardoor 125kg. Ik kwam op een punt terecht waarop ik me realiseerde dat het zo niet verder kon. Ik dacht: als ik mijn kinderwens nog wil vervullen, kan ik niet zo zwaar zijn. Het risico is dan gewoon te groot. Ik paste mijn dieet aan en sportte veel, maar afvallen lukte niet.’

  Via internet kwam Bianca bij Vitalys terecht: ‘Ik ben naar een inloopavond gegaan en heb veel informatie gekregen. Ik had wel eens gehoord dat wanneer je een kinderwens hebt, een gastric sleeve beter is dan een gastric bypass. Bij een gastric bypass wordt de maag kleiner gemaakt en wordt een stuk van de darm omgeleid. Bij een sleeve wordt alleen de maag verkleind. De arts van Vitalys legde uit dat het tegenwoordig niet meer uitmaakt tijdens de zwangerschap. Daarom ben ik toch voor een gastric bypass gegaan. Niet dat ik in die tijd nog heel veel bezig was met zwanger worden. Na mijn miskramen had ik de hoop eigenlijk opgegeven. De herstelperiode verliep goed en snel, maar mijn hormoonhuishouding was wel enorm ontregeld. Mijn emoties gingen alle kanten op. Dat was voor mij en mijn man een heftige periode.’

  De miskramen van Bianca werden veroorzaakt doordat de eicellen niet goed aan haar baarmoeder bleven plakken. Door de gastric bypass werd haar hormoonhuishouding flink gereset. Bianca: ‘Toen ik ongeveer een jaar na de operatie veel misselijk was en me niet goed voelde, bleek na onderzoeken dan toch dat ik zwanger was! Ik was toen zo blij dat er eindelijk een gezond kind in mij groeide, dat ik het helemaal niet vervelend vond om weer aan te komen. Inmiddels weeg ik weer 65kg. De kilo’s raakte ik gemakkelijk kwijt. Het ging gewoon vanzelf.’

  ‘Er is in Nederland nog relatief weinig bekend over zwangerschap na een maagverkleining, maar de kliniek heeft veel kennis. Tijdens de zwangerschap waren de lijntjes tussen mijn gynaecoloog en Vitalys erg kort. De gynaecoloog had namelijk nog niet veel ervaring met zwangerschap na een gastric bypass. Ook werd er iedere maand bloedgeprikt om mijn waardes in de gaten te houden. Dit om te voorkomen dat ik of de baby tekorten zou krijgen. Doordat de begeleiding van Vitalys 5 jaar duurt, word je na de operatie niet in het diepe gegooid. Dat vind ik een heel fijn gevoel. Ik raad iedereen Vitalys zeker aan!’

  Zwangerschap en overgewicht
  Vrouwen met overgewicht hebben vaker problemen met zwanger worden. Door het overgewicht zijn er vaak menstruatiestoornissen. Deze zorgen voor een sterk verminderde vruchtbaarheid. Vanaf een BMI van 29 wordt het al steeds moeilijker om spontaan zwanger te raken. Daarnaast brengt overgewicht tijdens de zwangerschap ook verschillende risico’s met zich mee voor moeder en kind.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply