Rate this post
 • ‘Ik had de hoop opgegeven’
  Rate this post

  Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test. Een paar dagen later is het zover: snotteren, hoesten en koorts. Maaike (28) wist niet wat haar overkwam: ‘Het voelde alsof mijn lichaam maar in die stand van ziek zijn bleef staan.’

  Nadat je corona hebt gehad, ben je er waarschijnlijk nog even niet vanaf. Je conditie is waarschijnlijk niet zo best, misschien ben je je reuk kwijt. Je kunt nog veel kwaaltjes ervaren na het hebben van corona, maar hoe komt dat eigenlijk en wat kun je eraan doen?

  Overblijfselen
  ‘Het echte ziek zijn viel me mee. Natuurlijk, ik had koorts, was ziek en had veel rugklachten, maar het echte ziek zijn heeft maar een weekje geduurd. Daarna bleef ik nog lang met mijn gezondheid kwakkelen. Ik word van de kleinste dingen moe en moet mijn dagen echt niet vol plannen, anders hou ik het gewoon niet vol.’

  Klachten
  Het voelt haast een straf. Je bent al ziek geweest, hebt braaf in quarantaine gezeten en dan kom je er ook nog eens moeilijk vanaf. Langdurige klachten na corona wordt ook wel ‘long COVID’ genoemd. Hiervoor hoef je lang niet altijd in het ziekenhuis te hebben gelegen. Je hebt bijvoorbeeld last van:
  – pijn in de spieren, het hoofd en/of op de borst
  – slecht geheugen
  – verlies van reukvermogen
  – vermoeidheid
  – kortademigheid

  Werd niet beter
  ‘Ik was hartstikke geïrriteerd toen het maar niet beter werd. Ik dacht: ‘Ik ben jong, waarom blijft het zo slecht gaan?’ Ik had hiervoor bijna nooit problemen met mijn gezondheid en ineens lag ik om de haverklap weer verslagen in bed. Na een paar uur werken kon je me echt opvegen. Mijn lichaam had gewoon geen puf meer: ik was mentaal en fysiek uitgeput.’

  Het herstelproces was voor Maaike intensief. ‘Ik raakte snel gefrustreerd als iets niet lukte en legde de lat heel hoog voor mezelf. Je bent zo gewend dat je alles ‘gewoon’ kan, dat vanaf nul beginnen echt zwaar viel.’

  Begeleiding
  Uiteindelijk heeft fysiotherapie Maaike er weer bovenop geholpen. Als je moeite blijft houden met bewegen en het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten, dan kan een fysiotherapeut je misschien goed helpen, al lijkt dit misschien niet het eerste aanspreekpunt. Deze kan goed helpen als je last blijft houden van vermoeidheid, benauwdheid en een slecht gevoel van kracht en uithoudingsvermogen. ‘Ik werd geholpen bij Schell Fysiotherapie. Ik had de hoop een beetje opgegeven, maar ik ben echt verbaasd over mijn vooruitgang elke week. Ik werd geholpen met het stellen van realistische verwachtingen en met het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Dit was echt een steun in de rug voor mij om weer door te zetten.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply