Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik had de keuze wél…’

  Hoe belangrijk je haar voor je is, weet je misschien pas echt wanneer je het niet hebt. Vrouwen die kaal zijn geworden ten gevolge van een oncologische behandelingen noemen dit dan ook vaak erg ingrijpend. Velen kiezen in zo’n situatie voor een haarwerk. Janie (19) wilde daar graag aan bijdragen, en koos ervoor haar haar te doneren.

  Voor veel mensen is een nachtmerriescenario om je lange lokken te laten kortwieken. Niet voor Janie. Heel nuchter legt ze uit: ‘Een vriendin van mij had haar haar gedoneerd. Naar aanleiding daarvan begon ik er ook over na te denken, het leek mij gewoon iets moois om te doen.’

  Geen keuze
  Of Janie dat geen lastige beslissing vond, reageert ze heel kordaat. ‘De mensen die een haarwerk nodig hebben na een behandeling tegen kanker zijn ziek, zij kiezen er niet voor om hun haar te verliezen. Ze kiezen er niet voor om kaal te zijn en aangekeken te worden. Maar ik heb die keuze wel. Het is niet alsof ik mijn tanden laat trekken, het haar groeit immers gewoon weer aan!’

  38 centimeter
  Toen Janie het idee kreeg om haar haar te laten groeien om te kunnen doneren, had ze al vrij lang haar. Uiteindelijk heeft ze nog anderhalf tot twee jaar ‘gespaard’ om de lengte te krijgen die voor een donatie nodig was. ‘Ik heb uiteindelijk 38 centimeter gedoneerd. Ter voorbereiding heb ik mijn haar gewoon goed verzorgd, en hield ik beter de dode puntjes bij zodat het haar van goede kwaliteit zou zijn.’

  Mooie reactie
  Het knipmoment was toch nog een spontaan moment. ‘Natuurlijk wist ik met welk doel ik mijn haar liet groeien, maar pas een dag van tevoren wist ik dat ik het op dat moment zou laten knippen. Dat deed ik expres, anders zou ik alleen maar zenuwachtig zijn geworden. Maar Marijke heeft mijn haar hartstikke mooi geknipt en mijn nieuwe kapsel staat goed, dus ben ik er heel blij mee.’ Janie stuurde het haar zelf op naar Stichting Haarwensen en ontving al snel een reactie. ‘Ze lieten weten dat ze er erg blij mee waren. Ook stuurden ze me een mail toen het haarwerk af was, dat is echt heel mooi om te horen.’

  Anderen blij maken
  Of ze het weer zou doen? ‘Ja’, antwoordt Janie meteen. ‘Ik zou het zo weer doen. Sterker nog, ik raad het iedereen aan om te doen. Heb je lang haar en wil je wat anders? Wacht dan gewoon even tot je je haar kunt doneren. Het voelt gewoon goed om mensen te helpen. We zijn allemaal samen onderdeel van de maatschappij, als je dan met zoiets kleins anderen blij kunt maken, waarom zou je het dan niet doen?’

  Mediceuticals voor de gevoelige hoofdhuid
  Wanneer je in behandeling bent (geweest) tegen kanker, heeft dat een grote impact op je lichaam en ook je haar. Zeker in het geval van chemotherapie is dat erg merkbaar. Haarverlies is het meest zichtbare symptoom, maar ook kun je pijn krijgen aan de haarwortels en last hebben van een droge, jeukende of schrale hoofdhuid. Dat komt doordat de huid minder weerstand heeft en kwetsbaarder is.

  Bij VRIS Kappers hebben we speciale producten van Mediceuticals voor de (zeer) gevoelige hoofdhuid, zoals dat het geval is tijdens of na de kankerbehandeling. Mediceuticals zijn producten die het midden houden tussen cosmetica en geneesmiddelen, en het beste uit de twee werelden combineren. Door de werkzame ingrediënten helpen ze het haar te stimuleren en te groeien, en is het tegelijkertijd gezond voor de kwetsbare huid.

  Criteria haardonatie
  Om je haar te kunnen doneren moet het aan een aantal criteria voldoen. Dit zijn:
  – een minimale lengte van 30 centimeter
  – alleen natuurlijke haarkleur, dus het haar mag niet geverfd zijn
  – het haar moet schoon, droog en gevlochten zijn
  – het haar moet zacht en soepel aanvoelen
  Een kapper kan je helpen het haar op de juiste manier af te knippen en het nieuwe kapsel weer mooi in model te brengen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply