fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik heb altijd zin om weer te gaan sporten’

  Toen Henry Hardenbol zich voornam om af te vallen en fitter te worden, wist hij al dat hij een ‘stok achter de deur’ nodig had. ‘Ik wist gewoon dat me dit niet zelf zou lukken. Ik ben altijd druk met andere dingen en het sporten schiet er dan al snel bij in.’

  Daarom ging Henry op Google zoeken naar een personal trainer bij hem in de buurt. ‘Zo ben ik bij Harmen Sterk terechtgekomen. Ik heb hem opgebeld en werd uitgenodigd om bij hem langs te komen. Er werd een intake gedaan en toen zijn we begonnen.’ Sindsdien traint Henry wekelijks met en bij Harmen. ‘Eén van mijn doelen was om af te vallen. Harmen was daar heel realistisch in. Hij ziet niets in crashen of vreselijke diëten. Ik moest van hem eerst maar eens opschrijven wat ik allemaal at en dat keek hij vervolgens na. Dat werkte prima voor mij, want op die manier kreeg ik inzicht in wat ik at. Mijn andere doel was om fitter te worden en daarom zorgde Harmen voor oefeningen voor meer kracht en conditie. Die lessen zijn overigens heel afwisselend. Ze vinden vaak plaats in de sportschool, maar we hebben ook af en toe buiten een soort bootcamp. Of we trainen in de zaal waar we bijvoorbeeld sprintjes trekken. Ik moet zelf voor mijn werk bij de politie regelmatig een vaardigheidstraining doen. Dat lukte me altijd wel, maar mijn tijden begonnen wel op te lopen. Daarom wil ik volgende keer mijn tijd echt verbeteren. Harmen past daar de training ook op aan, zodat ik het er op bepaalde onderdelen efficiënter kan afbrengen. Harmen is altijd superpositief en zo vrolijk en opgewekt, dat ik altijd zin krijg om weer met hem te gaan sporten.’

  Luisterend oor
  Het feit dat Harmen goed kan luisteren, heeft Henry ook enorm geholpen. ‘Ik had al best wat resultaat geboekt, toen ik vorig jaar een wat mindere periode had, die er behoorlijk inhakte. Dat had tot gevolg dat ik terugviel in mijn oude eetgewoontes. Harmen heeft toen een luisterend oor geboden. Als ik hem niet had gehad, en als hij er niet altijd zo positief instond en mogelijkheden zag, weet ik niet of ik het doel om af te vallen wel weer had opgepakt. We hebben er regelmatig gesprekken over gehad en sinds december ben ik er weer vol tegenaan gegaan. Ik woog toen 132,5 kilo en mijn streefgewicht is 85 kilo. Van Harmen kreeg ik de tip om in blokjes van 5 kilo te denken. Het heeft jaren geduurd voordat ik al die kilo’s er aan heb gegeten en ik moet dus niet verwachten dat ik het er in een paar maanden weer af heb. We zijn nu drie maanden verder en vanmorgen bleef de weegschaal op 113,5 kilo steken. Ik houd alles wat ik eet weer netjes bij in een schrift en app dat elke dag door naar Harmen, zodat hij zo nodig kan bijsturen. Alle goede keuzes geef ik een groen kleurtje, en de foute maak ik rood. Zolang Harmen 80% groen ziet en 20% rood is hij tevreden, maar de laatste tijd is er weinig rood meer bij. Het is elke dag wel veel werk om bij te houden, maar ik word altijd wel blij van het resultaat. Harmen houdt me op het goede pad. Van hem heb ik ook geleerd hoe belangrijk rust en regelmaat zijn. Nu draai ik wel onregelmatige diensten, maar het is me toch gelukt om regelmaat in die onregelmatigheid te creëren. Ik plan bewuster en dat geeft meer rust. Afvallen heeft alles te maken met inzicht en bewustwording. Dat is zó belangrijk. Want uiteindelijk moet ik het toch zelf doen. Harmen is de richtingaanwijzer, maar ik moet zelf over het pad naar het doel toelopen.’

  Expert aan het woord
  Harmen: ‘Henry nam contact met mij op omdat hij fitter wilde worden en wilde afvallen. Dan begin je met de basis: houding en uitvoering. Het bleek dat daar wel wat aan verbeterd moest worden en daardoor merkte Henry al snel dat hij zijn lichaam beter kon belasten. Die minder goede houding en uitvoering hebben we er helemaal uit kunnen trainen, waardoor hij minder klachten van oude blessures heeft. Daarnaast wilde hij ook afvallen. Dat ging in het begin echt supergoed, tot het moment dat het privé wat lastiger ging. Toen kwamen de kilo’s er net zo hard weer aan en zat hij binnen korte tijd weer op zijn begingewicht. Zoiets doet me dan best wat, en dan doe ik er alles aan om zo iemand daar weer doorheen te krijgen. Dat lukte met een luisterend oor en adviezen over goede keuzes in zijn voedingspatroon. Samen hebben we geprobeerd om die motivatie weer terug te vinden, zodat hij het doel kon bereiken waarvoor hij kwam. En dat is gelukt. Aan het begin van dit jaar heeft hij het afvallen weer opgepakt en is hij in 2,5 maand tijd toch zo’n 19 kilo afgevallen. En dat allemaal door een juist voedingsadvies, beweging, begeleiding en de juiste mindset.’

  Over Harmen Sterk
  Harmen Sterk is een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring als fitnesscoach en personal trainer. Hij begeleidt iedereen die wil werken aan een betere gezondheid, die slanker of sterker wil worden, of die weer fitter wil worden na een blessure of aan het revalideren is. De lessen vinden plaats bij Sportschool Sport Fysiek in Sliedrecht of bij Inspire Fitnessclub in Gorinchem. Daar werken deelnemers aan hun doelen met behulp van hun eigen lichaamsgewicht en met hulpmiddelen als losse gewichten en kettlebells. Harmen: ‘Het grote voordeel van personal training is dat je individuele begeleiding krijgt bij het doel dat jij jezelf hebt gesteld. Daar werken we wekelijks een uur aan. Ik motiveer je en ben je stok achter de deur. Samen zetten we iets moois neer!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply