Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik heb heel veel aan revalidatie gehad’

  Het oefenen van slechtnieuwsgesprekken leert elke toekomstige arts in zijn of haar opleiding. Dat onderdeel kan student Geneeskunde Soemeya (23) overslaan, want die les staat al in haar geheugen gegrift. Nadat zij in haar jonge leven al vier keer slecht nieuws van een arts te horen had gekregen, weet ze als geen ander wat een patiënt op dat moment ervaart en nodig heeft. ‘Het klinkt cliché, maar het is waar: ‘je wereld stort in’. Het heeft een impact waarvan niemand begrijpt hoe groot die is, tenzij je het zelf hebt meegemaakt.’

  Toen Soemeya op 20-jarige leeftijd van vakantie terugkwam, voelde ze zich niet zo lekker: hoesten, verkouden en een hoge hartslag. Het ging niet over. Soemeya maakte een afspraak bij de huisarts. ‘Als beginnend Geneeskundestudent had ik de diagnose al gesteld. Mijn hoge hartslag duidde vast op een probleem met mijn schildklier.’ Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze lymfeklierkanker in een verder gevorderd stadium had. Bam.

  Stamceltransplantatie
  De eerste soort chemotherapie die ze kreeg, sloeg niet aan. De kans daarop was volgens de statistieken 10-15%. Ook de tweede soort chemotherapie werkte niet. Soemeya: ‘Procenten zeggen niks, weet ik nu. Bij wetenschappelijke onderzoeken wel, maar vanuit de patiënt bekeken is de kans bij iedereen gewoon 50%. De behandeling werkt wel of werkt niet, je overleeft het wel of niet.‘ Gelukkig was haar broertje een geschikte donor voor stamceltransplantatie en slaagde die behandeling wel.

  Revalideren
  Omdat de moeder van Soemeya jaren geleden ook kanker had, had Soemeya iemand die écht begreep wat ze doormaakte. Haar moeder was ook degene die haar aanraadde om te gaan revalideren. ‘Zelf had mijn moeder daar na haar genezing van kanker drie jaar mee gewacht. Ze dacht toen: ‘Ik kan het zelf wel.’ Ik ben blij dat ik wél meteen naar revalidatiecentrum Basalt ben gegaan.’

  Individueel programma
  ‘Mijn beeld van revalidatie was eerst dat ik in het tempo van oudere mensen mee zou moeten, maar iedereen krijgt zijn eigen individuele programma. Bij het intakegesprek wordt eerst gekeken naar waar jij behoefte aan hebt, en welke therapeuten je daarbij helpen. In mijn geval een fysiotherapeut en een ergotherapeut, maar daarbij kunnen het ook een psycholoog, maatschappelijk werker, diëtist, bewegingsagoog, seksuoloog enzovoort zijn. Al die disciplines zijn er en werken als een team samen om jouw doelen te bereiken.’

  Soemeya: ‘Ik heb heel veel aan revalidatie gehad, vooral omdat ik nu weet hoe ik verstandig met mijn energie omga. Ik heb er nog elke dag profijt van. Ik heb mijn studie Geneeskunde weer opgepakt en loop coschappen, dus ik maak lange dagen. Ik weet niet of de kanker weer terugkomt. Daar houd ik me zo min mogelijk mee bezig. Ik leef nu en ik geniet er dubbel en dwars van.’

  Tijdens revalidatie werk je aan:
  • het optimaliseren van je conditie
  • het beter omgaan met beperkte energie
  • het krijgen van meer vertrouwen in je lichaam
  • een (gedeeltelijke) hervatting van activiteiten in huis, werk of hobby
  • een (gedeeltelijke) hervatting van je rol in je gezin en sociale relaties

  Over Basalt
  Basalt biedt revalidatiegeneeskundige zorg aan patiënten die genezen en uitbehandeld zijn voor bloedkanker na een stamceltransplantatie, ­prostaatkanker, darmkanker, borstkanker, longkanker, lymfeklierkanker en maag- en slokdarmkanker.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply