fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik heb mijn levensenergie terug!’

  ‘Nooit meer terug’, zegt Martin Hamstra, klokkenmaker uit Almelo. ‘Ik wil en ik moet gezond blijven.’ De 50-jarige Almelose ondernemer at vóór zijn maagoperatie naar eigen zeggen ‘veel en vaak’. Na ruim 27 jaren diëten en terugvallen zag hij zijn kans. ‘Misschien wel mijn laatste. Mijn maagverkleining is absoluut geen makkie, ik moet moeite blijven doen, maar ik heb mijn levensenergie terug!’

  Martin verloor 60 kilo. Een enorme verandering in zijn leven én in zijn levensstijl. ‘En het voelt zó goed. Ik heb de zolder al verbouwd. Eigenhandig alle gipsplaten naar boven sjouwen. Ik voelde mijn levensenergie!’

  ‘Het gaat erom dat je je lekker voelt. Net als de cola die ik vroeger dronk, neem ik nu mijn vitaminen in. Dat hoort bij het levk gaat het niet om kilo’s. Het gaat om jezelf goed voelen en gezond zijn, op een realistische manier. Dat heb ik geleerd. Ik at veel en vaak, maar nu heb ik vaste eetmomenten. Eten in de auto doe ik niet meer. Broodjes halen bij de pomp al helemaal niet.’en na de operatie. Bij het obesitascentrum heb ik me nooit dik gevoeld. Eigenlij

  Hulpmiddel
  ‘Het is aftasten geweest wat ik wel en niet kon eten na de operatie. Ik kan bijvoorbeeld niet meer goed tegen koolzuurhoudende dranken en alcohol. Ook brood en ander eten met een stevige structuur mijd ik. Een operatie is een hulpmiddel om gewicht te verliezen. Na het doorlopen van het traject en de operatie achter de rug is, begint het pas echt. Wat ik op dit moment prettig vind, is dat ik altijd kan bellen met mijn diëtiste.’

  Levensenergie
  ‘Mijn lichaam is weer fit, maar bovenal heb ik mijn levensenergie terug. Vooral de kleine veranderingen hebben impact op mijn leven. Het heeft mij gelukkiger gemaakt. Thuis voor de televisie pak ik nu zelf de afstandsbediening. Eerder vroeg ik het mijn kinderen. Iedereen ziet dat je meer energie hebt. Dat kan lastig zijn, want je omgeving gaat reageren. Tijdens bijeenkomsten in het obesitascentrum spraken we daarover. Ik ben in het dagelijks leven niet meer die ‘gezellige Bourgondiër’, die met een hapje en een drankje bij de statafel staat. Ik vier nu feestjes op een andere manier.’

  Leef jouw leven
  ‘Je kunt je ervaringen delen, maar je kunt niet zeggen hoe een ander het moet doen. Als je een mogelijkheid krijgt, maak dan de keus om je leven te veranderen maar leef wel jouw eigen leven.’

  Lees het uitgebreide interview op www.zgt.nl/ervaringen/obesitascentrum

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply