Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Ik heb ontzettend veel geluk gehad’
    Rate this post

    Ik ben altijd al een zonaanbidster geweest. In mijn jeugd werd er nog niet zo gewaarschuwd tegen de schade die de zon aan kan richten in je huid, dus van beschermingsfactoren trok ik me nooit zoveel aan. Integendeel: ik kocht altijd zonnebrandolie met een zo laag mogelijke factor, want dan werd ik sneller bruin.

    Tegenwoordig weet ik beter en bescherm ik me goed tegen de zon. Maar mijn huid heeft er al die jaren flink onder te lijden gehad. Zo had ik al tijden een plekje op mijn gezicht. Ik besteedde er eigenlijk niet zoveel aandacht aan. In de loop der jaren had ik immers steeds meer ‘ouderdomsvlekken’ gekregen. Ik dacht er verder helemaal niet bij na. Tot het moment dat ik voor een hardnekkige hoest naar de huisarts ging. Terwijl ik mijn verhaal deed, keek hij me indringend aan. Toen ik vroeg wat er was, wees hij op het plekje naast mijn neus. Zat dat er al lang? Hij vond het er onrustig uitzien en verwees me voor alle zekerheid door naar de dermatoloog.

    Om een lang verhaal kort te maken: het plekje bleek een basaalcelcarcinoom te zijn. In eerste instantie is er een stukje weefsel uit weggenomen voor microscopisch onderzoek. Toen bleek dat ik huidkanker had, moest ik geopereerd worden om het hele plekje te verwijderen. Ik maakte me wel een beetje zorgen. In eerste instantie niet omdat ik kanker had, maar omdat het plekje midden in mijn gezicht zat. Zou dat wel weer goed komen of zou ik straks een fors litteken in mijn gezicht hebben?

    Ik ben voor de operatie doorverwezen naar de plastisch chirurg. Hij heeft me de procedure uitgelegd en verzekerd dat je later nauwelijks meer iets van het litteken zou zien. Ik kan niet anders zeggen dat hij woord heeft gehouden. Als je goed kijkt, zie je nog een klein streepje, maar het valt nauwelijks op. Gelukkig waren we er met het plekje op tijd bij en waren er verder geen uitzaaiingen. Ik heb geluk gehad en heb mijn lesje wel geleerd. Ik ga niet meer onbeschermd de zon in.

    Annie (62)

    Expert aan het woord: Eddy Verschuur
    ‘Het aantal gevallen van huidkanker blijft maar stijgen. Het is belangrijk dat iemand met een verdenking op huidkanker naar de huisarts gaat en zich zo nodig laat doorverwijzen. Elke vorm van huidkanker kent zijn eigen specifieke behandeling, maar het is altijd goed om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
    Kleine plekjes halen sommige huisartsen zelf weg. Als het groter wordt, worden patiënten meestal doorverwezen naar het ziekenhuis. Afhankelijk van grootte en locatie (gelaat) komen patiënten dan vaak bij ons terecht. Als we denken dat we het ontstane defect niet gewoon dicht kunnen hechten, laten we het er uitgesneden stuk huid met de huidkanker gelijk onderzoeken door de patholoog. Na 20-30 minuten weten we dan of de snijranden helemaal schoon zijn van kankercellen en kunnen we met enkele plastische trucjes het defect weer sluiten.
    Door het doen van zowel de esthetische chirurgie als het weghalen van huidkanker in het gelaat kun je aspecten van beide soorten plastische chirurgie combineren, wat vaak leidt tot een beter resultaat. Door verschillende technieken te gebruiken, kunnen we littekens zo onopvallend mogelijk maken. Een goed voorbeeld hiervan is een basaalcelcarcinoom op het onderooglid. Nadat dit is weggehaald, kun je het vaak niet gewoon dichthechten. Door dezelfde benadering te gebruiken als voor een onderooglidcorrectie kun je dan toch, vaak bijna onzichtbaar, het ontstane defect sluiten. Andersom geldt dat bij een onderooglidcorrectie soms het onderooglid te slap is. Dan haal ik daar dan een wigje tussenuit, gelijk aan het weghalen van een basaalcelcarinoom, en krijgen we een beter, strakker resultaat.’

    Huidkanker
    Wist je dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland is? Jaarlijks worden ruim 70.000 mensen gediagnostiseerd met deze ziekte en ongeveer 1000 hiervan overlijden hieraan. Overmatig en/of onverstandig zonnebaden is de voornaamste oorzaak voor het ontstaan van huidkanker. Het aantal nieuwe gevallen stijgt jaarlijks nog fors. Er zijn verschillende soorten huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Het melanoom is de meest agressieve vorm en hier overlijden jaarlijks ongeveer 800 patiënten aan.
    Ga daarom altijd naar je huisarts wanneer je een plekje of moedervlek hebt die je niet vertrouwt. Let met name op het niet genezen van de huidafwijking, snelle groei en kleurverschillen.
    Omdat de zon een belangrijke rol speelt in het ontstaan van huidkanker, vind je huidkanker vaak in het gezicht. Een plastisch chirurg is bedreven in het weghalen van huidafwijkingen in het gelaat en houdt hierbij tevens rekening met het zo onzichtbaar mogelijk zijn van het litteken.

    Veelgestelde vragen

    Is huidkanker te voorkomen?
    Dit is niet te voorspellen. Je kunt wel de kans er op aanzienlijk verkleinen door verstandig te zonnen en je huid goed te beschermen tegen de zon.

    Is het een zware operatie?
    Het weghalen van het stukje huid is doorgaans een relatief weinig belastende behandeling. Het litteken geneest meestal snel.

    Moet ik helemaal onder narcose?
    Een huidtumor wordt meestal verwijderd onder plaatselijke verdoving. Vaak worden er ook enkele millimeters gezonde huid rond de tumor weggesneden, zodat de kans dat er kwaadaardige cellen achterblijven zo klein mogelijk is.

    Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC)
    De NVEPC is gespecialiseerd in esthetische plastische chirurgie, ook wel cosmetische (plastische) chirurgie genoemd. De NVEPC helpt om patiënten met een veilig gevoel een gekwalificeerde en ervaren esthetisch plastisch chirurg te vinden in zijn of haar buurt. Alle leden van de NVEPC houden zich aan de richtlijnen die door de beroepsgroep voor esthetische ingrepen zijn opgesteld. Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland is hier ook bij aangesloten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply