Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik hoop logopedie meer bekendheid te geven’

  ‘Dat ik iets in de zorg zou gaan doen was altijd al duidelijk. De behoefte om voor anderen te zorgen en mensen iets te leren heeft altijd in me gezeten. In de tijd dat ik de opleiding logopedie wilde doen was er nog een loting en de kans was klein dat ik zou worden toegelaten. Ik had me daarom ook ingeschreven voor HBO-V, maar mocht uiteindelijk toch aan de opleiding logopedie beginnen. Gelukkig maar, want toen ik tijdens een kennismakingsdag mocht meelopen, wist ik gelijk dat ik op mijn plek was.’

  ‘Inmiddels ben ik al jaren werkzaam als logopedist in mijn praktijk en heb ik het nog steeds ontzettend naar mijn zin. Ik vind de diversiteit erg leuk. Ik werk het ene moment met een kindje dat voedingsproblemen heeft ten gevolge van een vroeggeboorte en het andere moment met een volwassene die door hersenletsel niet meer in staat is mondeling te communiceren. En dat allemaal in één werkdag! Daarnaast vind ik het bijzonder dat ik eraan kan bijdragen om communicatie makkelijker te laten verlopen en dat in de breedste zin van het woord.’

  ‘In dit werk is geduld erg belangrijk. In het proces zelf omdat het soms lang duurt voordat resultaat zichtbaar wordt, maar soms heb je ook te maken met omgevingsfactoren die de voortgang van de therapie belemmeren. Als kinderen naast een logopedisch probleem bijvoorbeeld een gedragsprobleem hebben, dien je daar rekening mee te houden in de aanpak en begeleiding. Hierin zit ook gelijk één van de grootste en leukste uitdagingen van mijn vak.’

  ‘Wat ook erg bijzonder is aan mijn werk is de terugkoppeling die je krijgt vanuit cliënten. Zo heb ik laatst een jongen geholpen die bij mij is gekomen omdat hij naar de middelbare school moest en vaak had gehoord dat mensen hem slecht konden verstaan. Hij was bereid om aan zijn spraakverstaanbaarheid te werken en flink te oefenen. Het heeft hem veel inspanning gekost, maar bij de afronding van de therapie gaf hij aan dat hij voor het eerst echt een goed gesprek heeft kunnen voeren met klasgenoten omdat ze hem écht konden verstaan. Dat zijn mooie dingen.’

  ‘Mijn doel voor de toekomst is om logopedie meer bekendheid te geven. Vaak weten mensen niet wat logopedie is tot ze erop gewezen worden door de verwijzer. Iemand komt dan binnen met de meest uiteenlopende verwachtingen. Ze vragen of ze zich uit moeten kleden en of ze een prik krijgen, maar dat is natuurlijk helemaal niet wat we doen. Door deze onbekendheid kan er een hoge drempel ontstaan om naar de logopedist te gaan. ‘Ik hoop in de komende jaren een actieve bijdrage te leveren in het profileren van dit prachtige beroep. Zo hoop ik op uiteenlopende wijze mijn steentje bij te dragen in het geven van voorlichting, door onder andere mee te werken aan een aantal publicaties over logopedie in ForYou Magazine.’

  ‘Wanneer mensen de mogelijkheden van logopedische behandeling beter kennen, zorgt dit ook voor eerdere herkenning van eventuele problemen. Vroege interventie is bij de behandeling van logopedische problematiek van groot belang. Daarnaast is het mijn wens om een goede praktijkfolder samen te stellen die cliënten ontvangen voorafgaand aan hun eerste bezoek aan de praktijk. Ook hoop ik in de nabije toekomst studenten te enthousiasmeren voor het werkveld van de logopedist in de vrije vestiging door het aanbieden van diverse stageplaatsen. Het werken in een praktijk is ontzettend leuk omdat we met een grote diversiteit aan doelgroepen werken. Mijn enthousiasme en liefde voor mijn vak wil ik graag overdragen!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply