Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ik hou van jou. Maar alleen als je lief bent…
  Rate this post

  Wonderschoon is verliefdheid. Zowel een vrouw als een man wil zich opgetild, geliefd, gesteund en gewaardeerd voelen. Je hebt immers iemand gevonden waarbij je even voelt dat alles klopt, totdat de eerste irritaties opduiken. Eerst negeer je het lieflijk, maar op een gegeven moment laat je blijken, dat wat je irriteert niet als prettig wordt ervaren.

  Een verdedigingsmuur wordt opgetrokken en in plaats van het gesprek aan te gaan, voelt het alsof je afgewezen wordt om wie je bent. Het gevolg is dat irritaties verergeren en conflicten toenemen, of je neemt het voor lief en vermijdt de ander.

  Elke relatie kent fases. De belangrijkste op een rijtje:

  De prille-liefde-fase
  Alles voelt goed en je wilt elkaar dus niet kwetsen. In plaats daarvan negeer je bepaald gedrag, om de vrede te bewaren. Ook al wordt het niet gezegd, toch is het voelbaar. Veel dingen die je samen deed, doe je nu met vrienden of vriendinnen. Het werk of sociale interacties met anderen wordt belangrijker.

  De vanzelfsprekende-liefde-fase
  Gevoelens van ongenoegen worden minder gemaakt. ‘O, maak je niet zo druk. Het is niet zo bedoeld.’ Je probeert escalaties moedwillig te sussen, waardoor de verwijdering nog groter wordt. Geen ruimte meer voelen om gevoelens te uiten, draagt eraan bij dat isolatie in de relatie ontstaat. Je leeft wel samen, maar voelt je toch alleen.

  De alles-of-niets-liefde-fase
  Je voelt je verbonden met elkaar maar op een afstandelijke manier. Gezellige momenten zijn er nog, maar het fundament begint langzamerhand af te brokkelen. Je deelt slechts noodzakelijkheden met elkaar en hebt geen weet meer hoe de ander zich voelt.

  Weer terug naar het begin of uit elkaar?
  Verantwoordelijkheid nemen om open te zijn over de beknellingen die je ervaart, zonder de ander met een schuldgevoel op te zadelen. Wat mis je en hoe belangrijk is het om dit te ervaren? Het gemis is echter een tekort dat in jezelf wordt gevoeld en je hoopt dat de ander dit opvult.

  Een gebrek aan echte intimiteit is een reden om een relatie te beëindigen. Zodra je wederzijds niet meer het gevoel hebt gezien, gehoord, gevoeld te worden en relatietherapie biedt geen inzicht, wacht dan niet op een wonder. Misschien is dit wel wat je van deze partner kon leren.
  Liefde is overvloed en voel eerst maar dat je daar zelf van overloopt; dan zoek je ook niets in de ander. Een partner zal slechts een aanvulling zijn op dit gevoel van overvloed. Je geliefd voelen is een geboorterecht!

  Sherita Paltan
  hypnotherapeut, psychosociaal therapeut voor kinderen en volwassenen, critical alignment yogadocent en therapeut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply