Rate this post
 • ‘Ik kon niet meer genieten’
  Rate this post

  Ouder worden is één groot feest! Tenminste, als je de reclames op TV moet geloven. Je bent vitaal, je hebt de schaapjes op het droge, je hebt tijd om actief te zijn samen met je partner, je geniet van je kleinkinderen. Word je wat doof, dan zijn er geweldige gehoorapparaten. Krijg je wat last van spieren en gewrichten, dan is daar ook wel een middel tegen. Geweldig toch? Helaas is dit niet voor iedereen de realiteit. Dit is bijvoorbeeld het verhaal van Joke.

  Joke: ‘Toen ik 40 was, overleed mijn eerste man. We hadden een zware tijd gehad door zijn ziekte, en ik bleef achter met 3 jonge kinderen. Toen zij bijna volwassen waren, leerde ik mijn tweede man kennen. We waren zó gelukkig! We hebben genoten van 12 mooie jaren. Toen is ook mijn tweede man overleden, ook weer aan kanker.
  Ik kon niet meer genieten. Ik vond het moeilijk als het mooi weer was, wanneer ik al die blije senioren zag die gezellig met z’n tweeën op pad zijn. Dat deden wij ook graag: fietsen, wandelen, met de caravan eropuit. Ook maakte ik me steeds meer zorgen over mijn gezondheid. Ik kreeg meer maagklachten, ik werd bang om ook kanker te krijgen. Een tijdlang heb ik met één van de kinderen geen contact gehad. Dat was extra zwaar.
  Ik heb hulp gezocht, en kwam bij Annegine. Zij heeft me geholpen om dit rouwproces door te komen. Ik was niet gewend om te praten over mijn problemen. Dat deed je vroeger niet. Maar in mijn eentje kwam ik er niet meer uit. Nu weet ik dat praten helpt. Het verdriet is niet weg, maar het is wel lichter geworden, beter te dragen. Ik kan weer genieten van de kinderen en kleinkinderen.’

  Praten? Therapie?
  Ouderen, zeg maar mensen van boven de 60, zijn gewend om door te pakken. Hard werken hebben ze vaak hun hele leven gedaan. Hun is geleerd om maar niet te veel stil te staan bij moeilijkheden, en zeker niet stil te staan bij moeilijke emoties. Gelukkig gaat het vaak goed, en kunnen ouderen de tegenslagen die ze te verwerken krijgen goed aan, zeker met hulp van de mensen om hen heen. Maar wat als dat niet zo is? Wanneer de moeilijkheden zoveel zijn dat ze er moedeloos van worden? Of dat vrienden en kennissen afhaken omdat de problemen te lang duren? Of wanneer er door somberheid of lichamelijke ziekte geen energie is om contacten te onderhouden?

  Wat kun je doen?
  Bij het ouder worden zijn er verschillende problemen die kunnen opspelen. Verlies van werk bijvoorbeeld, afnemende gezondheid, ernstige ziekte, problemen met de (volwassen) kinderen, zorgen om oude ouders, financiële zorgen.
  In therapie gaan kan je verder helpen, ook als je ouder bent. Met praten zijn niet alle problemen op te lossen, maar door enkele gesprekken met een goede therapeut kun je al een stuk op weg geholpen worden.
  Ook als je niet gewend bent om over moeilijke dingen te praten, kun je bij een therapeut terecht. Hij of zij zal je helpen om dingen te verwoorden waarover je nog nooit hebt gepraat. En je zult merken: het lucht op!
  – Je gaat ervaren dat je het niet alleen hoeft te doen.
  – Je krijgt handvatten om anders met de dingen in je leven om te gaan.
  – Je wordt begeleid in het leren dragen van verdriet en gemis.
  – Je leert jezelf beter kennen.

  Psycholoog Montes
  Annegine van den Berg is Psycholoog NIP bij Psycholoog Montes. Meer weten? Kijk op de website.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply