Rate this post
 • ‘Ik merk ’t als ik het een week oversla’
  Rate this post

  Ik zocht een aantal jaren geleden naar een manier om me te ontspannen. Vier jaar geleden zag ik in de krant een artikel over het boek ‘De Yi-methode’ dat Wim Maulany gepubliceerd had. Ik heb het boek gekocht, en toen ik het gelezen had, leek het me een goed idee om dat wat in het boek stond ook in de praktijk te gaan ervaren. Dus ik heb Wim opgebeld en een afspraak gemaakt…

  De Yi-methode, die ontwikkeld is door Wim zelf, is een ­manier om via spierontspanning te zorgen voor ontspanning van lichaam en geest. De methode is gericht op het ontspannen van de spieren in vijf gebieden: het gezicht, de nek, de buik, de billen en de kuiten. Speciale aandacht is er voor het soepeler maken van de middenrifspier, want als die niet ontspannen is, is er geen echte ontspanning. Het soepeler maken van de middenrifspier helpt mij ook bij het stotteren. In het verleden had ik nogal last van stotteren. Door de ­middenrifspier slap te houden, is het stotteren sterk ­verminderd en ook de ademhaling wordt vanzelf dieper.

  De Yi methode richt zich niet op de ademhaling, zoals dit bijvoorbeeld bij Yoga wel gebeurt. Als je je vooral op de ademhaling richt, kan het zijn dat je je spierspanning uit het oog verliest en zo onbewust spieren gespannen houdt, waardoor je niet tot ontspanning komt.

  In de praktijk van Wim doe ik mee aan groepslessen in Tai Chi, waarbij Wim de Yi methode gebruikt. Naast de Tai Chi-lessen behandelt Wim mij nog met ontspanningsmassage. Bij de massage lig je gekleed op de massagetafel, en tijdens de sessie doe je ook oefeningen. Het duurt al met al maar een half uur, maar het heeft echt effect. Ik merk ’t ook als ik het een week oversla: dan voel ik de week erna dat er veel meer spanning in m’n spieren zit. Op deze manier houd ik mijn gezondheid op peil!

  – Gerrit Knegt

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply