Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik negeerde jarenlang mijn burn-out verschijnselen. Totdat ik niet meer kon.’
  Rate this post

  Het verhaal van Catarina (39 jaar): ‘Eigenlijk hikte ik er al tijden tegenaan. Zaken als perfectionisme en overdreven kritisch op mezelf zijn, zijn me al van jongs af aan niet vreemd. In het bedrijfsleven had ik ook de neiging om mezelf constant te overvragen: ik wilde degene zijn met de beste werkprestaties en zo hoog mogelijk op de carrièreladder eindigen.’

  Catarina vervolgt: ‘En dat lukte me door hele avonden en weekenden over te werken aardig goed. Op de dag dat ik echter zou beginnen met de functie waar ik al die jaren me zó hard voor had uitgesloofd, stortte ik compleet in. Van de ene op de andere dag sloegen de vermoeidheid en spanning die ik járen had genegeerd als een bom bij me in, net zoals de hoofdpijn. Uit bed stappen, douchen en mezelf aankleden was al een hele onderneming, en als ik na een wandelingetje naar de supermarkt weer thuis was, moest ik wel een uur bijkomen. De dokter wist het na twee minuten met me praten al: ik had een burn-out te pakken.’

  Aan de slag met BSR
  ‘Op doktersadvies bezocht ik eerst een psychotherapeut. Ik vond dat gepraat over dingen die ik had meegemaakt in mijn jeugd maar tijdverspilling: wat hadden die nou met mijn herstel te maken? Ik wilde nú, op dit moment, gewoon van mijn klachten af. Daarbij had ik het idee dat de stress en spanningen vooral met mijn spieren en lijf te maken hadden. Van een vriendin kreeg ik de tip om BSR te ondergaan bij Judith. Dit sprak mij direct aan, omdat je hierbij niet over allerlei dingen hoeft te praten, maar op een lichaamsgerichte manier van je opgebouwde stress en spanning afkomt. En ja: na de eerste release voelde ik me een stuk beter. Met name de vermoeidheid en mijn hoofdpijn waren een stuk minder geworden, en na zes sessies waren mijn klachten zelfs helemaal weg. Nu bouw ik de behandelingen langzaam af. Ik zie de toekomst weer zonnig tegemoet!’

  Hoe merk je dat je bodystress hebt?
  Body Stress Release practitioner Judith van der Knaap weet: ‘Bij een burn-out heeft iemand voor langere tijd bodystress opgebouwd. Naast mentale klachten als emotionele labiliteit en lusteloosheid, krijg je ook lichamelijke problemen. Doordat je zenuwen onder druk staan, zijn de eerste signalen pijn in je lijf: spierpijn, kramp en tintelingen. Net zoals pijn en kramp is stijfheid ook een signaal. Als je last hebt van stijve ledematen en gewrichten, laat je lichaam merken dat het toe is aan rust. Daarnaast is vermoeidheid natuurlijk een belangrijk signaal. Je lichaam laat dan merken dat het alle energie en rust nodig heeft om te genezen. Omdat de klachten van bodystress vaak genegeerd worden bij een burn-out, je wilt alleen maar dóórgaan, worden ze op den duur alleen maar erger en vervelender. Om te voorkomen dat je hier lang last van blijft houden, is het daarom belangrijk om de rust in te lassen die jouw lichaam zo nodig heeft, en aan BSR te doen. Bij BSR wordt alle (onbewuste) spierspanning laagje voor laagje vrij gemaakt, waardoor het lichaam wordt geholpen om te ontspannen. Dit verbetert het herstel. Het kost wat geduld, maar na een aantal sessies zul je merken dat je net zoals Catarina weer een stuk meer energie hebt!’

  Judith: ‘In 2013 ben ik voor het eerst in contact gekomen met BSR. Mijn zwager vertelde mij over zijn bijzondere ervaring met BSR. Zijn verhaal heeft mij enorm geïnspireerd. Ik wilde niets liever dan deze techniek leren zodat ik mensen hiermee kan helpen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply