Rate this post
 • ‘Ik ontwerp wat ik zelf mooi vind om te dragen’
  Rate this post

  Het klinkt misschien wat bijdehand, maar bij mijn ontwerpen kijk ik eerst naar wat ik zélf mooi vind, en niet naar wat commercieel het meest interessant is. Ik ben al heel lang industrieel ontwerper, en weet wat ik mooi vind. Waar ik niet van hou, is goedkope rommel van slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld zo’n sieraad dat na een paar keer dragen kapot gaat. Dat is in mijn ogen verspilling van energie en grondstoffen. Liever iets wat lang mee gaat, mooi blijft, en qua ontwerp tijdloos is.

  De sieraden die ik zelf altijd mooi vond, voordat ik ze zelf ging ontwerpen, waren voor mij onbetaalbaar. Soms vanwege de gebruikte materialen, of je betaalde eigenlijk alleen maar voor het merk. Daar wilde ik verandering in brengen, en ben ik zelf sieraden gaan ontwerpen. Baan opgezegd, en in het diepe gesprongen!

  De sieraden van Nikki Namasté zijn vrij basic qua vormgeving, maar supergoed draagbaar en elegant. Je hebt er lang plezier van, niet alleen door de kwaliteit, maar ook doordat je er van alles mee kunt. Zo heb ik de ‘eight-brace’ ontworpen, die je als ring kunt dragen, maar waar je ook met een leren koordje een heel sierlijke armband van kunt maken. De bandjes heb ik in tientallen kleuren, zodat je voor weinig geld een sieraad maakt dat bij jou past. Ik vind het ook heel leuk om vrouwen zélf creatief te laten zijn, en te zien hoe zij daarmee spelen. Geen standaard sieraad bij een bepaalde outfit. Meer variatiemogelijkheden betekent langer plezier!

  De kwaliteit van mijn sieraden is juwelierskwaliteit. De sie­raden die ik ontwerp, zijn gemaakt van sterling zilver, en zijn vrijwel allemaal in goud of rosé verguld verkrijgbaar. Ik gebruik hierbij een vergulding van 5 micron goud in plaats van de standaard 2,5, dat ‘vermeil’ mag heten. Wat ook veel voorkomt, is het zogenaamde ‘flashplaten’, dat zelfs minder dan 0,5 micron inhoudt.
  Inspiratie heb ik op de gekste momenten, en de beste ideeën heb ik vlak voordat ik in slaap val of als ik op reis ben. Ik heb altijd een schetsblok bij de hand, want het is vreselijk als ik ben vergeten wat ik ook alweer had bedacht. Het fascinerende aan reizen vind ik om te zien hoe mensen in andere werelddelen anders tegen dingen aankijken en andere gebruiken hebben dan hier in Nederland. Is het zoals wij het doen wel de beste manier? Of kan het ook anders? Zo werkt het ook tijdens het ontwerpproces.

  Zo zag ik vrouwen die heel slim gemaakte sluitingen gebruiken voor de sieraden die ze dragen. Of te zien hoe ze met maar weinig geld blij kunnen zijn met eenvoudige dingen, en daardoor ontzettend vindingrijk zijn. En het geduld, de passie en toewijding waarmee dingen worden gemaakt… Prachtig! Thuis heb ik dan ook een mooi kistje waarin ik dit soort sieraden uit verre landen bewaar… Eenvoud, stijl en slimheid; daar zoek ik altijd naar bij mijn ontwerpen.

  Mijn bedrijfsnaam komt overigens uit het Tibetaans: ‘namasté’ is een groet en betekent ‘Ik heb respect voor jou’. Dat past ook bij mijn sieraden. Een sieraad geef je als je van iemand houdt, als je voor iemand respect hebt. Dat kan dus ook voor jezelf zijn!

  Mijn sieraden zijn te bestellen via de webshop. Ook ben ik bij Fabulous Women op 25 april en sta ik ieder jaar op de Flavourites Live-beurs. Verder ben ik meer bezig met organiseren van ‘home-sales’. Gewoon gezellige bijeenkomsten bij iemand thuis samen met haar vriendinnen en kennissen, waar ik dan langsga met de collectie. Want wat is er nu prettiger dan sieraden op je gemak bekijken, en met een wijntje erbij ongedwongen passen, proberen en combineren. Als er lezers geïnteresseerd zijn hierin, kunnen ze mij trouwens gewoon een mailtje sturen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply