Rate this post
 • ‘Ik was altijd ontzettend bang dat iemand mijn grote zweetplekken zou zien’
  Rate this post

  Eva (32): ‘Het begon al op de middelbare school. In de puberteit werd het erger. In de les durfde ik nooit mijn hand op te steken als ik het antwoord wist op de vraag van de leraar. Niet omdat ik bang was dat ik het fout had, maar omdat iedereen dan die enorme natte plekken onder mijn oksels zou zien. Het maakte niet eens uit of het nou warm of koud was: ik zweette altijd enorm veel.’

  ‘Ik heb van alles geprobeerd. Extra sterke deodorant, sterk spul dat ik van de huisarts kreeg om de overmatige transpiratie van mijn oksels te verminderen, plus nog een handjevol aan andere oplossingen. Steeds leken die aanvankelijk te werken. Maar na een aantal maanden keerden mijn klachten weer volop terug. In de loop der jaren was het dragen van dikkere, donkere kleding mijn overlevingsstrategie geworden. Daar kwam ik goed mee weg. Voor mijn werk hoefde ik niet per se erg netjes gekleed te zijn. Maar wat baalde ik er toch van dat ik nooit eens een leuk jurkje of bloesje aan kon! Daarbij schaamde ik me ontzettend in gezelschap: ik moest continu waakzaam zijn dat niemand mijn zweetplekken zou zien. Ook op liefdesgebied voelde ik me onzeker: bang dat mannen op me zouden afknappen vanwege mijn zweetprobleem.’

  ‘Van een vriendin hoorde ik over de miraDry behandeling. Na al mijn pogingen die tot nu tevergeefs bleken, was ik sceptisch. Maar na veel goede verhalen gelezen te hebben op internet, maakte ik tóch een afspraak bij de ATS-Kliniek om me te laten voorlichten over de behandeling. De arts vertelde me me meer over mijn ‘zweetprobleem’. De oorzaak hiervan was de aandoening ‘hyperdriosis’. Mijn zweetklieren zijn actiever dan gemiddeld, waardoor ik dus meer transpireer dan anderen. Omdat tijdens de miraDry behandeling de zweetklieren worden aangepakt, zou het probleem bij de wortel worden aangepakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld antizweetmiddelen als deodorant, die alleen de symptomen bestrijden. Dat klonk goed! Ook was ik blij met het feit dat ik voor de behandeling niet onder narcose moest, en dat het al binnen een uurtje klaar zou zijn.’

  ‘Omdat ik een goed gevoel aan het gesprek had overgehouden, besloot ik voor de behandeling te gaan. Tijdens de behandeling kreeg ik eerst meerdere verdovingsprikjes in mijn oksel. Ik ben niet bang voor naalden, maar het was fijn dat ik ze nauwelijks voelde. Toen de verdoving begon te werken, volgde de behandeling met het miraDry apparaat. Op verschillende plekken op je oksel ‘zuigt’ het apparaat zicht vast, en verwarmt het je huid. Dit om de zweetklieren te elimineren. Ook dit deed geen pijn.’

  ‘Naderhand waren mijn oksels wat gezwollen, maar met wat ijs ertegenaan kon ik na een uurtje weer naar huis. Inmiddels zijn we vijf maanden verder. En wauw, dit had ik niet durven hopen. Ik ben de warme zomer doorgekomen met droge oksels, heb een stuk meer zelfvertrouwen én ben inmiddels zelfs weer heel gelukkig in de liefde!’

  Heb je geen zweetklieren in je oksels nodig?

  Je lichaam heeft meer dan 4 miljoen zweetklieren. Slechts 2% bevindt zich in de oksels. Het elimineren van deze 2% heeft geen effect op het vermogen van het lichaam om zichzelf te koelen.

  Kan de miraDry ook worden gebruikt voor andere lichaamsgebieden?

  De miraDry behandeling is alleen geschikt voor de oksels, en kan niet worden gebruikt voor het behandelen van andere lichaamsgebieden.

  Is de miraDry behandeling geschikt voor mij?

  Word je gek van het te pas en te onpas uitbreken van okselzweet, je zweetplekken in je kleding of steeds moeten bijsprayen van deodorant? Dan ben je waarschijnlijk een goede kandidaat voor de miraDry behandeling! Je arts kan je meer vertellen over de behandeling.

  Heb jij last van overmatig zweten? Doe de check?

  – Je hebt last van overmatig zweten onder je oksels; soms zelfs in je slaap
  – Je hebt al een half jaar of langer last van zichtbaar en hevig zweten, zonder duidelijke oorzaak
  – Je hebt één of meerdere keren per week een (hevige) zweetaanval
  – Je zweten belemmert in redelijke tot hevige mate je dagelijks leven
  – Het overmatig zweten komt in je familie voor; je ouders hebben er bijvoorbeeld ook last van
  – Je neemt vaak een extra shirt of blouse mee naar je werk, om te wisselen gedurende de dag

  Herken jij je in bovenstaande punten? Laat je voorlichten bij de ATS-Kliniek!

  Wist je dat…

  … ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking last heeft van overmatig zweten? Dat zijn ongeveer 500.000 mensen.

  … de aandoening even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply