Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik wil scheiden maar niet voor de schulden opdraaien’
  Rate this post

  Hoewel ik altijd een fulltime baan heb gehad, kon mijn man zijn draai maar moeilijk vinden. Hij ging van baan naar baan en bleef nergens lang plakken en ik draaide ondertussen op voor alle kosten. Ik probeerde hem daarom te motiveren om iets te vinden wat hij echt leuk vond. Een fijne baan, leuke collega’s en een lekker salaris. Hij kwam toen met het idee een eigen onderneming te beginnen. Zo kon hij doen wat hij leuk vond en hoefde hij zich bij niemand te verantwoorden. Dat klonk perfect, ook voor mij. Maar ik was jong en verliefd en had beter moeten weten.

  Het duurde niet lang of ook die onderneming kon zijn aandacht niet meer vasthouden. Toen het niet van de grond wilde komen, gooide hij al snel de handdoek in de ring. Geen goed idee, want de investeringen waren al gedaan en de schulden werden steeds hoger. Ik heb lang van niets geweten, want hij hield alles voor mij verborgen. Op het moment dat ik een stapel aanmaningen vond, begon er bij mij een lichtje te branden.

  Momenteel kunnen we net ons hoofd boven water houden. Mijn man heeft zelfs eindelijk een vaste baan genomen zodat we alles kunnen betalen. Maar het vertrouwen is weg en we hebben alleen nog maar ruzie. Ik wil het liefst van hem scheiden en ergens helemaal opnieuw beginnen, maar ik wil niet opdraaien voor de schulden van mijn man. Wat moet ik doen?

  Marijn (42)

  Expert aan het woord
  Schulden zijn nooit leuk, en al helemaal niet als je in scheiding ligt. De verdeling van de schulden hangt af van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, dan blijven jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk, maar als jullie in de huwelijkse voorwaarden andere dingen hebben afgesproken, moeten die afspraken worden nageleefd. Het kan ook zijn dat jullie in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd. In dat geval ben je alleen aansprakelijk voor de schulden die jij voor het huwelijk gemaakt hebt, en hoeven alleen de schulden die tijdens het huwelijk aangegaan zijn verdeeld te worden. Willen jullie allebei van de gemaakte afspraken afwijken? Dan kan dat alleen als de schuldeisers met dat besluit akkoord gaan, pas dan kan er iemand anders hoofdelijk aansprakelijk worden. Het is dan belangrijk om de afspraken duidelijk vast te leggen in een scheidingsconvenant. Welke afspraken jullie ook gemaakt hebben, jullie moeten een goed en concreet overzicht maken van de financiën en de verdeling daarvan tijdens jullie scheiding. Een mediator kan jullie hierbij helpen en begeleiden. Daarna kunnen jullie de scheiding en de verdeling van de schulden goed voorbereid laten afwikkelen bij de rechtbank.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply