Rate this post
 • ‘Ik wilde dat mijn verhaal gehoord werd’
  Rate this post

  In 2004 werd bij mij dikkedarmkanker geconstateerd. Toen was ik 48, wat vrij jong is voor deze kankervorm. Meestal krijg je het na je 60ste. Ook mijn huisarts en de specialist in het ziekenhuis waren verrast. Ik zat onder grote spanning: was er een operatie nodig? En een stoma? Gelukkig ben ik vrij snel hersteld en was er geen stoma nodig.

  Twee jaar later bleek ik leverkanker te hebben; een uitzaaiing van de eerdere dikkedarmkanker. Mijn wereld stortte in. Een vriendin van me wees me op Het Behouden Huys, een behandelcentrum gespecialiseerd in psychologische zorg bij kanker. Ik ben erheen gegaan en heb gepraat over mijn doel: hoe moest ik omgaan met de situatie, voor mezelf, maar ook voor mijn vrouw en kinderen? Ik wilde dat mijn verhaal gehoord werd. De individuele therapie die ik daar volgde, heeft me goed geholpen. Ik heb er veel geleerd.
  Later heb ik ook tumoren in mijn longen gekregen, en de vooruitzichten waren slecht: alleen chemotherapie zou me nog wat kunnen helpen, maar verder niets meer.
  Ik ben toen ook een cursus Mindfulness gaan volgen bij Het Behouden Huys, en al bij de eerste bijeenkomst realiseerde ik me: ‘dit is goed voor mij’. Ik leerde op een andere manier om te gaan met het noodlot dat mij had getroffen, en kon er tijdens de cursus ook over praten met lotgenoten.
  Gelukkig bleek later een operatie toch mogelijk, en sinds 2009 heb ik geen tumor meer gehad. Ik ben echt voor de poorten van de hel weggehaald, en heb veel steun gehad aan Het Behouden Huys. Fijn dat zoiets er is!

  Han Borg (62 jaar) uit Groningen

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply