4/4 - (1 stemmen)
 • ‘Ik wist bijna niet meer hoe ik rust moest nemen’
  4/4 - (1 stemmen)

  Ik dacht dat ik redelijk goed met mijn stress kon omgaan. Maar eigenlijk was ik gewoon niet naar mijn lichaam aan het luisteren. De prikkelbaarheid schoof ik af op ‘een nachtje slecht geslapen’. Mijn concentratieproblemen op de prikkelbaarheid. En de slechte resultaten, waar ik weer gefrustreerd van raakte, op het gebrek aan concentratie. Zo schoof ik mijn gevoelens, eigenlijk negatieve signalen van mijn lichaam, allemaal aan de kant.

  Ik dacht: als ik nou gewoon nog even doorzet, dan neemt de drukte af en neem ik even rust. Dat moment kwam alleen maar niet. Zonder het te weten liep ik op mijn laatste benen, tot ik ook dit niet meer volhield. De huisarts gaf het doorslaggevende woord: ‘burn-out’.

  Eigenlijk heb je pas door dat je een burn-out hebt wanneer je al over je grenzen heen bent gegaan. Wanneer het al te laat is. Ik weet nog dat ik pas merkte wat de gevolgen waren op het moment dat ik niet meer naar het werk ging en dus een deel van mijn verplichtingen was weggevallen. Ik kwam tot niets meer. Zelfs de kleinste inspanningen kostten toen ontzettend veel energie. Daardoor wist ik ook even niet hoe ik mijn herstel zou moeten aanpakken. Ik was gewend om alleen maar door te gaan. Ik wist bijna niet meer hoe ik daarbij rust moest nemen.

  Ik ben op zoek gegaan naar iemand die mij zou kunnen begeleiden in mijn herstel, waarbij ik bij Celia van BuurtTherapeut uitkwam. Celia gaf aan dat ze voor het behandelen van een burn-out niet één standaardtherapie gebruikt. Dat kan ook eigenlijk niet, omdat een burn-out komt door je eigen persoonlijke grenzen en gewoontes. Dat is voor iedereen anders. Door middel van oefeningen en gesprekken kreeg ik steeds meer inzicht in waar ik tegenaan was gelopen. Ik begon patronen en onbewuste gedachtes en gewoontes te herkennen. En ik moet zeggen: dat was best even confronterend.

  Bij Celia ging dit wel heel prettig. Niets was te gek en nergens zat een oordeel. Het was prettig om mijn verhaal te kunnen doen bij iemand die ervaren is in het behandelen van burn-outs. Ik voelde mij hierdoor begrepen. Het werd al snel heel vertrouwd. Ik voel me nu steeds fitter en vitaler worden. Het is een proces van de lange adem, maar ik heb er vertrouwen in dat ik de juiste persoon gevonden heb om dit proces mee door te lopen!

  Nienke (34)

  Expert aan het woord
  Celia: ‘Een burn-out is een lichamelijke reactie op aanhoudende stress. Iedereen heeft weleens last van stress. Het is alleen belangrijk dat je lichaam hier ook weer van kan herstellen. Wanneer dit niet lukt, door een drukke baan, een ziek familielid of andere zorgen, ben je op een gegeven moment lichamelijk en mentaal volledig uitgeput. Dit gebeurt meestal over een langere periode.

  Voor een burn-out maak ik gebruik van technieken uit de stroming van integratieve psychotherapie. Welke oefeningen of therapievormen hierbij nuttig zijn, hangt af van de klacht en wie je bent als mens. Integratieve psychotherapie is namelijk gebaseerd op het idee dat je handvatten krijgt om zelf mee aan de slag te gaan. Je ervaart zo waar je dagelijks tegenaan loopt. Dit inzicht zorgt ervoor dat je hier ook veranderingen in kunt maken. Eventueel combineer ik dit met andere technieken zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een therapie die gericht is op het verwerken van hevige, soms traumatische ervaringen.’

  Feit of fabel
  ‘Burn-out kan alleen door je werk komen.’
  Celia: ‘Een burn-out kan verschillende oorzaken hebben. Veelal is dit een combinatie van een drukke baan waarbij er veel van je verwacht wordt, je perfectionistisch bent en je een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt of een baan die niet bij je past of eentje waar je juist niet genoeg uitdaging krijgt, je niet gezien voelt en zelfwaardering en erkenning ontbreken. Alleen ook bij een privéleven waarin je lange tijd veel balletjes hoog te houden hebt, kan het lastig zijn om genoeg rust te vinden om tot jezelf te komen. Wanneer je bijvoorbeeld veel voor een ander moet zorgen, mensen in je leven over je grenzen gaan of wanneer je de lat voor jezelf erg hoog legt, kan dit ook erg veel energie van je vragen. Dit kan een burn-out tot gevolg hebben.’

  Over Celia
  Sinds Celia Gramser in 2009 is gestart met haar eigen praktijk heeft ze al heel wat cliënten geholpen met integratieve psychotherapie en op het gebied van verandermanagement. ‘Mijn hulp en ondersteuning heb ik de afgelopen jaren bij uiteenlopende problemen succesvol ingezet, zoals bij angstklachten of onzekerheid tot begeleiding bij een burn-out of relatietherapie. Ik geloof vooral in innerlijke kracht. Ik zie het als mijn missie om dát naar voren te halen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply