Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik wist niet dat je dat jaren later nog kon ontwikkelen’
  Rate this post

  Het is al flink wat jaren geleden dat ik borstkanker heb gehad. Het was een heftige tijd, maar ik ben er gelukkig goed doorheen gekomen. Mijn borst moest echter wel geamputeerd worden en ook alle klieren uit mijn oksel ben ik kwijt. De borstreconstructie die ik een jaar daarna heb gehad, is heel goed gelukt. Ik ben er heel tevreden over. Het ging prima met me en stond ik niet meer zo vaak stil bij wat ik heb meegemaakt. Eigenlijk alleen maar vlak voor mijn jaarlijkse controle of als ik hoorde over iemand bij wie borstkanker was geconstateerd.

  Ik was destijds wel gewaarschuwd dat ik voorzichtig moest zijn met de arm waar het okseltoilet was uitgevoerd, maar daar tilde ik niet meer zo zwaar aan. Het ging immers toch goed?
  Tot het moment dat ik een lelijke infectie aan mijn pols kreeg. Ik had me gebrand aan het strijkijzer en het blaartje dat was ontstaan was op de een of andere manier open gegaan. Een vervelende ontsteking was het gevolg. Ik heb er niet veel aandacht aan besteed, maar op een gegeven moment merkte ik dat mijn ene mouw veel strakker zat dan de andere. Ik had ook een zwaar en moe gevoel in mijn arm. Het was zelfs wat pijnlijk en mijn nagels aan die ene hand werden heel brokkelig. Toen ik voor iets anders bij de huisarts was, noemde ik het terloops. Hij wilde gelijk mijn arm zien en constateerde lymfoedeem. Hij heeft me verwezen naar Praktijk voor huidtherapie Keuning voor oedeemtherapie.
  Sinds ik daar behandeld wordt en ze me een elastische kous hebben aangemeten, zijn mijn klachten veel minder. Ik kan mijn arm nu weer normaal gebruiken en dat nare gevoel is gelukkig ook helemaal weg. Het lymfoedeem zal waarschijnlijk nooit meer echt overgaan, maar als het niet erger wordt dan dit, hoor je mij niet klagen.

  Petra

  Lymfoedeem
  In je lichaam zitten op verschillende plaatsen lymfeklieren. Deze kliertjes filteren schadelijke en afvalstoffen uit het lymfevocht.

  Als de lymfeklieren in je oksel verwijderd zijn of door bestraling beschadigd, dan kan het lymfevocht minder makkelijk worden afgevoerd omdat het lymfestelsel niet meer in tact is. Het gevolg is dat lymfevocht zich gaat ophopen. Dit noem je lymfoedeem.

  Kenmerken van lymfoedeem:
  – Het is moeilijk een kuiltje te drukken in de oedeem. Het oedeem voelt ‘vast’ aan.
  – De ledemaat is dik en lijkt opgezwollen.
  – Moe, zwaar gevoel in arm of been.

  Over Praktijk voor huidtherapie Keuning
  Je kunt bij Praktijk voor huidtherapie Keuning terecht voor gekwalificeerde huidtherapeutische zorg. De medewerkers behandelen een breed scala aan huidproblemen om jouw huidaandoening het verminderen, oplossen of voorkomen van je huid­aandoening. De praktijk is SEMH (Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen) -gecertificeerd, lid van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten, geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en actief in bij- en nascholing om de professionaliteit en kwaliteit hoog te houden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply