Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ik wist niet eens dat er zoiets bestond
  Rate this post

  Ik heb altijd gezond geleefd. Verantwoorde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn voor mij van jongs af aan een vanzelfsprekendheid geweest. Toen bij mij borstkanker werd geconstateerd, dacht ik dat ik die levensstijl wel gewoon voort kon zetten. Maar toen ik eenmaal met de chemokuren gestart was, viel dat ontzettend tegen. Vooral het sporten schoot erbij in. Die vermoeidheid waar ik elke dag tegenaan liep! Nee, dat was echt niet normaal meer.

  Werkelijk álles was me teveel. Ik, die altijd zo sportief was geweest, hing de hele dag maar een beetje op de bank. Zelfs tv kijken vond ik nog te vermoeiend. Ik belde erover met de mammacareverpleegkundige en zij gaf me de contactgegevens van een fysiotherapeut bij mij in de buurt, die gespecialiseerd is in oncologie. Ik wist niet eens dat zoiets bestond. Ik was natuurlijk wel eens met een sportblessure bij de fysiotherapeut geweest, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat ze wat kunnen betekenen bij de gevolgen van kanker.

  En dát ze daarbij wat kunnen betekenen, heb ik gemerkt. Samen zijn we aan de slag gegaan om mijn doel, me minder moe voelen en weer een beetje conditie krijgen, te bereiken. Natuurlijk haalde ik tijdens de behandelingen die ik moest ondergaan niet het niveau van voordat ik ziek werd, maar ik kreeg wel weer wat energie. We hebben ook fijne gesprekken gevoerd waar ik veel aan heb gehad. Er werd niet alleen aan mijn fysieke gesteldheid gewerkt, maar de mentale kant kreeg ook aandacht. Dat heb ik als zeer fijn ervaren.
  Ook toen ik klaar was met alle behandelingen ben ik nog een tijd begeleid, zodat ik op een verantwoorde manier het sporten weer kon oppakken.

  In de jaren daarna ging het goed met me. Alleen mijn litteken en uitwendige prothese herinnerden me nog aan het feit dat ik borstkanker had gehad, maar verder stond ik er niet zo bij stil.
  Het litteken werd in de loop van de tijd echter wel steeds stugger en leverde me op een gegeven moment zelfs pijn en beperkingen op. Ik heb mijn fysiotherapeut opgebeld met de vraag of hij hier ook iets aan kon doen. Dit soort late gevolgen van borstkanker worden inderdaad ook door hem behandeld. Het litteken is nu lang zo stug niet meer en ik word er niet meer door gehinderd bij het sporten. Ik ben blij dat ik weer teruggegaan ben. Dat had ik veel eerder moeten doen.

  Miranda (46)

  Oncologie is een vak apart
  In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat heeft grote gevolgen voor hun fysieke, psychische en sociale welbevinden.

  Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van en chronische ziekte. Helaas krijgen veel mensen te maken met vervelende bijwerkingen van de behandeling. Dit kan het herstel vertragen en zelfs een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven.

  De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. Daar kunnen wij als fysiotherapeut een ondersteunende rol bij vervullen. We zijn als het ware een coach in het hele proces. Als oncologie fysiotherapeuten streven we naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoeningen of de gevolgen hiervan.

  Dat doen we in alle fasen van de ziekte. Deze kunnen per fase verschillen. In de behandelfase ligt de focus bijvoorbeeld meer op het onderhouden van kracht en conditie terwijl je die in de herstelfase juist weer wilt herstellen en opbouwen. Wanneer een patiënt niet meer beter wordt, dat noemen we de palliatieve fase, liggen de behandeldoelen juist bij het behoud van wat er nog mogelijk is en in de terminale fase staat het comfort voorop.

  Ook bij jou in de buurt
  Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn) is een netwerk van fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in de oncologie. Dit netwerk is actief in Noord-Brabant en Noord-Limburg. Alle fysiotherapeuten die bij FyNeOn zijn aan­gesloten, hebben een opleiding in de oncologie afgerond. Je mag van hen dan ook verwachten dat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen om zo kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg te leveren aan mensen met kanker.

  Op de website vind je direct een up-to-date lijst van aangesloten, gespecialiseerde fysiotherapeuten. Er is er ook één bij jou in de buurt!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply