Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer’
  Rate this post

  ‘Mijn man en ik waren al zoveel jaar aan het worstelen. Onderhuids, zonder het uit te spreken voelden we allebei al heel lang dat we elkaar niet meer aanvulden. Zo ontzettend lang hebben we dat niet durven toegeven. Het is ook logisch, het doet zeer om te moeten ontdekken dat je niet meer met degene wilt zijn op wie je zo lang hebt vertrouwd. Je staat er opeens alleen voor. Dat vond ik doodeng.

  Ergens voelde het voor mij ook als falen. Ik wilde niet onderdeel zijn van de zorgwekkende cijfertjes die je wel eens in de krant ziet staan, waarbij genoemd wordt dat één op de zoveel huwelijken strandt. Maar ik had het voor me uitgeschoven, gevoelens verdrongen, me op mijn werk en andere activiteiten gestort om het niet onder ogen te hoeven zien, en nu was het moment daar. De knoop werd eindelijk doorgehakt: we gaan scheiden.

  Hoewel ik zo onzeker was, voelde het nemen van deze beslissing toch ergens ook als een opluchting. Er was eindelijk helderheid, we hoefden niet meer te doen alsof alles koek en ei was. Aan de andere kant realiseer ik me pas na het nemen van de beslissing hoeveel er nog op je afkomt. Het leven van mijn partner, mijn kinderen en familie én dat van mijzelf staat ineens compleet op zijn kop. Hoe zie ik door de bomen het bos? En hoe zorg ik ervoor dat ik niet belangrijke zaken vergeet?

  José (46)

  Expert aan het woord
  Wanneer je gaat scheiden, komen er ineens in sneltreinvaart allerlei zaken op je af. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier zo goed mogelijk doorheen slaat, is het nuttig het scheidingsstappenplan te volgen. Zo word je stapje voor stapje door het scheidingsproces geleid. De eerste stap is natuurlijk het onvermijdelijke gesprek waarin de beslissing tot scheiden genomen wordt. Daarna is het zaak tijd te nemen om de juiste hulp te zoeken. Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter, maar daarbij heb je de hulp van een advocaat of scheidingsmediator nodig zodat je in goed overleg uit elkaar kan gaan. De derde stap bestaat uit het maken van goede afspraken over de kinderen. Als ouders ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen, daarbij kan een mediator je ondersteunen. Stap vier bestaat uit het vastleggen van alle (financiële) afspraken. Goede en concrete afspraken maakt het echtscheidingsproces een stuk gemakkelijker. De mediator begeleidt jullie tijdens het overleg en bij het vastleggen van het scheidingsconvenant. Tot slot laat je de scheiding bij de rechtbank formeel en schriftelijk afwikkelen en komt het moment om een nieuwe, solide toekomst tegemoet te gaan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply