fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • In balans door hypnotherapie ondanks de nare situatie

  Als je te maken krijgt met een zo ingrijpende diagnose als kanker, heeft dat allerlei lichamelijke gevolgen voor je, door de ziekte zelf, de medische behandelingen en bijwerkingen. Ook je emotionele balans krijgt een flinke knauw. Bijvoorbeeld omdat je bang bent om dood te gaan, of je dat nu onderdrukt of toelaat. Je maakt je zorgen om wie je achterlaat, terwijl je ook nog eens wisselt tussen verdriet, machteloos en boos zijn. En je wíl positief zijn, toekomstgericht, maar weet niet altijd of je daarop kan vertrouwen. Bovendien ben je ook nog eens ‘overgeleverd’ aan de wereld van het ziekenhuis. Het leven zoals je dat kende staat radicaal op z’n kop. Hoe ga je om met die hele situatie?

  Hypnosetherapie is een zachte en tegelijk krachtige manier om grip te krijgen op die wervelstorm aan gevoelens, je angsten, en het vertrouwen in je lichaam. In hypnose heb je namelijk direct toegang tot je onderbewustzijn (in het kader lees je hier iets meer over). Door een combinatie van aandacht en gerichte aanpak vind je nieuwe mogelijkheden in jezelf. Andere manieren om deze heftige ziekte het hoofd te bieden. De kracht van het onderbewuste wordt vaak nog onderschat, en dat is jammer. Want het is heel effectief om problemen en klachten aan te pakken vanuit je eigen belevingswereld. Als je in hypnose bent, kun je de informatie die in je brein en lichaam zijn opgeslagen, makkelijker bereiken en veranderen. In de eerste plaats van emoties die je in de weg zitten en de overtuigingen daarachter. Dit is altijd maatwerk, want je brengt behalve je ziekte natuurlijk ook je eigen persoonlijkheid mee.

  Vergroot je vertrouwen
  Hypnotherapeut Saskia Evertsen: ‘Met hypnosetherapie kun je je genezingsproces op een positieve manier aangaan. Juist ook als je te maken hebt met kanker. Bijvoorbeeld doordat je tijdens de ziekenhuisbehandelingen een groter vertrouwen in je eigen lichaam hebt. Of doordat je focus anders is, je angst een plek heeft. Dat klinkt misschien raar, maar vraag je maar eens af wat het verschil is voor je lichaam als je hier met vertrouwen in zit. Of voor de kwaliteit van je leven als je palliatief bent. Je spanning gaat omlaag, je lichaamsfuncties werken beter, en dat maakt het ‘makkelijker’ om alle medicijnen en ingrepen hun effect te laten hebben. Je kunt met hypnose ook leren je pijnbeleving te regelen. Een van de mooiste extra’s van hypnotherapie is de diepe ontspanning die je tijdens hypnose ervaart. Dat is echt een cadeautje voor jezelf. Ik leer je ook hoe je die ontspanning of rust zelf kunt oproepen. Daarnaast krijgt je onderbewuste gerichte suggesties over je vermogen om met alles om te gaan, en over het herstelvermogen van je lichaam. Je kunt een mp3 krijgen waarmee je je thuis of in het ziekenhuis weer op kan laden, om je krachtig en met vertrouwen te voelen. Door de sessies vind je jouw balans ondanks de nare situatie. Het is niet zo dat je na hypnotherapie bijvoorbeeld nooit meer angst zult voelen, maar je krijgt meer veerkracht om beter met je emoties en moeilijke situatie om te gaan.’

  Verwerking en levenslust
  Saskia: ‘Hypnotherapie helpt ook bij rouwverwerking. Niet alleen na het overlijden van een iemand, maar ook rond het verlies van bijvoorbeeld een borst bij borstkanker, of afscheid van het leven zoals je dat vóór de diagnose had. Hypnotherapie kan je acceptatie en nieuwe levenslust geven, waardoor je de grip op het dagelijks bestaan terugkrijgt. Je verwerkt je emoties, sluit de afgelopen levensfase af en kan met open blik een nieuwe fase ingaan.’

  Je houdt de controle
  Om toch maar een paar misverstanden uit de weg te ruimen: je houdt de controle over jezelf, en je hoeft ook niet bang te zijn om niet ‘wakker’ te worden of dat je dingen doet die je niet wilt doen. Veel mensen denken aan showhypnose, terwijl daarvoor mensen worden geselecteerd die makkelijk hun grenzen verleggen. De kern van hypnotherapie is dat je bezig bent met het opruimen van wat je niet wilt, en het versterken van wat je wel wilt – en dat is vanzelfsprekend heel iets anders. Saskia: ‘Ik stem iedere sessie af op jou en we hebben een voorgesprek, zodat ik weet waarvoor je komt, wat je wensen zijn en wie jij bent. Het gaat om jóúw doel. Je kunt ook al je vragen stellen. We spreken af waar we mee bezig gaan en hoe jij je grens aangeeft, mocht dat al nodig zijn. Hypnotherapie werkt alleen als je je goed en vertrouwd voelt. En er zijn verschillende stijlen om in hypnose te gaan, dus er is altijd een manier die bij jou past. Mijn doel is dat jij verder kan met iets waar je tegenaan loopt of in vastzit. Zodat het voor jou een versterkende en positieve ervaring is!’

  ‘Veranderen op de manier die jij wilt’
  Saskia Evertsen: ‘Het leven is ‘én-én’. Ja, er is tegenslag. Er gebeurt geregeld iets waar je niet gelukkig van wordt, je gedraagt je anders dan je zou willen doen, of je gaat zelfs helemaal onderuit. Vaak ervaar je dit als iets wat je gewoon niet anders kan. En dat maakt het lastig om eruit te komen. Als dat zo is, is dit een goed moment om voor hypnotherapie te kiezen. Ik help je jouw eigen kracht te vinden en te versterken, zodat je kunt veranderen op de manier die jij wilt. Of dat nu om iets schijnbaar kleins gaat of om iets wat je leven lijkt te beheersen. Hierdoor komt er ruimte voor het tweede deel van die ‘én-én’. Want hoe meer veerkracht, hoe gemakkelijker je het volhoudt om te doen en te zijn zoals je wilt. En hoe veerkrachtiger je bent, hoe meer je de zon ziet schijnen in het leven. En dat gun ik iedereen. Het is heerlijk dat ik daar door mijn werk aan kan bijdragen!’ Naast hypnotherapie, en meer, in haar praktijk De Bovenstroom coaching en training biedt Saskia ook coaching voor mensen met AD(H)D, vanuit haar praktijk ADHD in Bedrijf coaching en training.

  Wist je dat …
  … zo’n 95% van wat je doet, denkt, voelt en wilt, wordt bepaald door je onderbewustzijn? In hypnose kan je onderbewustzijn de verandering maken die je nodig hebt!
  … al je ideeën over wie je bent, hoe je wilt zijn en hoe je van jezelf moet zijn, in je onderbewustzijn zijn opgeslagen? En ook wat je van het leven vindt en welke verwachtingen je hebt? Kortom: je normen en waarden, en al je herinneringen. Daarom is hypnose zo krachtig.
  … er allerlei verschillende stijlen van hypnose zijn? Daarom is er altijd een manier die bij jou past!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply