Rate this post
 • In de greep van je angst?
  Rate this post

  Madeleine moet naar bed. Ze gaat liever niet alleen naar boven. Als ze eenmaal in bed ligt, wil ze het liefst het licht aan op de gang en de deuren open. Ze vindt het fijn om haar ouders te kunnen horen, om er zeker van te zijn dat ze niet weggaan. En zolang zij wakker zijn, zullen er geen inbrekers naar binnen durven te komen. Ze ligt nog lang wakker. Madeleine van 9 jaar heeft dagelijks angst voor het slapen. Ze is bang. Bang voor inbrekers en bang om alleen gelaten te worden.

  Angst zorgt ervoor dat ons lichaam voorbereid wordt op mogelijk dreigende situaties. Wanneer we bang zijn, gaat ons hart sneller kloppen, spannen we onze spieren aan en gaan we vlugger ademen. Vaak denken we aan alle nare dingen die kunnen gebeuren en gaan we ons daarnaar gedragen.

  Belangrijk en heel normaal
  Angst is een gezonde emotie en kan heel nuttig zijn. Deze zorgt ervoor dat wij alert zijn in mogelijk gevaarlijke situaties. Bij het oversteken van een drukke straat is het nuttig om alert te zijn op de gevaren en zal de kans om geraakt te worden door voorbijkomend verkeer verkleind worden. Net als dat het heel slim is om niet de leeuwenkooi in de dierentuin in te klimmen.

  Kinderen laten op verschillende leeftijden verschillende angsten zien. Baby’s zijn bang voor harde geluiden en vreemden; peuters en kleuters voor fantasiefiguren (spoken, monsters), dieren en hoge plekken; kinderen op de basisschool voor spinnen, de dood, een ongeluk of ontvoerd worden; pubers voor doodgaan, gek worden of controleverlies wanneer zij lichamelijke klachten ervaren. Angst hoort er dus bij, is heel normaal en gaat meestal ook weer vanzelf over. Als ouder is het belangrijk je kind serieus te nemen, maar vooral te blijven uitstralen dat de angst niet nodig is.

  Angstproblemen
  Wanneer angsten de overhand nemen in ons doen en laten en zij niet meer nuttig zijn maar juist belemmerend, kan er sprake zijn van angstproblemen en/of een angststoornis. Dan kan het nodig zijn dat iemand meedenkt en een handje meehelpt. M4care praktijk voor kind en gezin is een plek voor ouders en kinderen wanneer ze hulp nodig hebben. Er wordt samen met de cliënt gezocht naar een passende oplossing voor de angstproblemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply