Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • In de overgang door behandelingen?

  Eén van de vervelende gevolgen van behandelingen tegen borstkanker kan zijn, dat je overgangsverschijnselen krijgt, zoals opvliegers, urine-incontinentie en stemmingswisselingen. Deze overgangsverschijnselen worden veroorzaakt door chemotherapie en/of hormoontherapie.

  Het is niet van te voren te zeggen of je tijdelijk of blijvend in de overgang komt. Wel is het zo dat chemo- en hormoontherapie een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid: je kunt minder vruchtbaar worden of zelfs blijvend onvruchtbaar worden. Het kan ook zijn dat je menstruatie na alle behandelingen weer terugkeert en je weer vruchtbaar wordt, aangenomen dat je nog niet in de overgang was op het moment dat de behandelingen begonnen. Was je al wel in de overgang, dan kunnen je klachten verergeren of terugkomen. Vooral vrouwen vanaf 40 jaar komen door de behandelingen definitief in de overgang.
  Er zijn tegenwoordig allerlei middelen om overgangsklachten mee aan te pakken, maar het is dan wel aan te raden om je goed te laten voorlichten, omdat er middelen zijn die het effect van de medicijnen tegen borstkanker teniet doen.

  Flor Altena is als Care for Women Specialiste speciaal opgeleid op het gebied van vrouw en gezondheid, en je kunt bij haar terecht voor alle hormoongerelateerde gezondheidsklachten. Tijdens de consulten is er tijd voor jou, voor zowel je persoonlijke als je hormoon­gerelateerde vragen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply