Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • In de overgang
    Rate this post

    Heb je last van menstruatieveranderingen, opvliegers, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, slapeloosheid of spier- en gewrichtsklachten? Dan ben je misschien in de overgang!
    Je bent niet alleen: in Nederland zijn op dit moment bijna anderhalf miljoen vrouwen in de overgang. Maar willen we het daar wel over hebben? Het betekent dat de vruchtbare fase wordt afgesloten en je onherroepelijk ouder wordt. Geen populair gespreksonderwerp bij een feestje of een kopje koffie… Bovendien: waar heb je het dan over? De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, terwijl de andere heel veel klachten heeft. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 44 en 60 jaar is terug te voeren op overgangsklachten. Reden genoeg om de overgang serieus te nemen en bespreekbaar te maken.

    Grote gevolgen
    De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Die begint en eindigt niet bij de laatste menstruatie, maar kan jaren daarvoor én daarna klachten geven. Klachten waar je iets aan kunt doen!
    Ik heb zelf ervaren hoe groot de gevolgen van de overgang kunnen zijn. Ik was altijd graag in beweging, en bewoog letterlijk en figuurlijk veel. Ik wilde alles weten en alles kunnen. Ik liep hard, was veel op de sportschool, vitaal en sterk. Totdat het moeilijk werd om in beweging te blijven: ik had overal pijntjes, sliep slecht, was moe en zag het af en toe helemaal niet meer zitten. Achteraf weet ik dat ik toen in de overgang was. Ik heb ‘doorgebikkeld’ in mijn gezin, in mijn onregelmatige baan en als mantelzorger. Nu vind ik het jammer dat ik toen niet meer hulp heb gezocht of gevonden.

    Passende adviezen
    Als afgestudeerde aan de sociale academie en als verpleegkundige heb ik de kans gegrepen om me te specialiseren in alle aspecten van de overgang. Aan het Erasmus MC volgde ik de opleiding tot verpleegkundig overgangsconsulent. Ik heb er veel geleerd over oorzaken en gevolgen van de overgang. In mijn zelfstandige praktijk heb ik tijd om naar jou te luisteren en de kennis om je te informeren. Tijdens een gesprek gaan we samen op zoek naar adviezen die bij jou passen.

    Kom in beweging
    Mijn ervaring leert dat veel vrouwen niet weten wat er alle­maal met hun lichaam gebeurt in de overgang. Veel informatie kun je vinden op het internet, zeuren en klagen kun je op chat, Facebook en Twitter. Nog té vaak modderen vrouwen in hun eentje aan, terwijl het ook anders kan. Na één of meerdere consulten hoor ik vaak dat vrouwen opgelucht zijn: ze zijn niet ‘gek’ geworden, maar blijken gewoon in de overgang. Wil je niet langer bij de pakken neerzitten, kom dan in beweging en neem contact op met overgangspraktijk Fier. Mijn doel is dat elke vrouw fier, sterk en vol zelfvertrouwen verder kan op weg naar een nieuwe levensfase.

    Vergoeding en verwijzing
    Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten. Consulten worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk in de vergoedingenwijzer van jouw zorgverzekeraar om je vergoeding te controleren, of neem contact op met je zorgverzekeraar. De vergoedingen van je ver­zekeraar hebben geen invloed op je eigen risico. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken.

    Presentaties voor bedrijven
    Wil je binnen jouw organisatie de overgang bespreekbaar maken? Naast persoonlijke consulten heb ik goede ervaringen met presentaties binnen bedrijven. Samen kijken we hoe ik jouw mensen kan bijpraten over de gevolgen van de overgang op het werk. Tijdens een lezing of workshop komen die onderwerpen aan bod die jij belangrijk vindt. Op een plezierige manier help ik jou en je werknemers om het ziekteverzuim te beperken

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply