Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Inloophuis voor iedereen die te maken heeft met kanker
    Rate this post

    Sinds anderhalf jaar heeft Nijmegen het Marikenhuis, een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad. Het is een plek waar niet alleen patiënten met hun verhaal terecht kunnen, maar ook de mensen uit hun omgeving. Immers, ook de omgeving moet leren omgaan met de ziekte van de patiënt. Ook naasten moeten hun verhaal kwijt kunnen.

    Luister naar een van de gasten van het Marikenhuis, een vrouw die al een jaar vecht tegen darmkanker: ‘Als ‘ervaringsdeskundige’ besef ik maar al te goed hoe fijn het is als je ergens terecht kunt met al je vragen. Maar dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mijn zus. Zij heeft door mijn ziekte ook behoefte aan een luisterend oor en is op zoek naar informatie. Mij wil ze daar niet mee lastigvallen en de doktoren hebben geen tijd om iedereen te woord te staan. Zo’n laagdrempelig inloophuis vind ik dan ook een zeer waardevol initiatief. Kanker treft heel veel mensen en het moet voor iedereen goed voelen om er binnen te lopen.’

    Gastvrouwen en gastheren
    Wie bij het Marikenhuis naar binnen loopt, wordt opgevangen door een gastvrouw of gastheer. ‘Dat zijn allemaal vrijwilligers die een intensieve training hebben gehad om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ze bieden niet alleen een luisterend oor, maar kunnen ook antwoord geven op allerlei vragen of doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen’, zo vertelt voorlichter Willem van Gerwen, zelf ook vrijwilliger en gastheer in het Marikenhuis.

    Activiteiten en informatiebijeenkomsten
    In het Marikenhuis kun je tot rust komen, lotgenoten ontmoeten, informatie krijgen, gewoon iets aangenaams doen of psychosociale begeleiding krijgen. Ook kun je meedoen aan een van de vele activiteiten die er worden georganiseerd. Dat kan dankzij de hulp en steun van meer dan 60 professioneel opgeleide vrijwilligers. Naast alle activiteiten organiseert het Marikenhuis ook informatiebijeenkomsten over de verschillende kankersoorten. Het Marikenhuis werkt daarbij nauw samen met alle regionale organisaties op het gebied van zorg en welzijn: huisartsen, ziekenhuizen (Radboudumc en CWZ), gemeentelijke instellingen en het Helen Dowling Instituut in Groesbeek.
    Bestuursvoorzitter Yvon ten Brummelhuis: ‘Onlangs hadden we een bijeenkomst over de late effecten van borstkanker. Daar kwamen bijna 40 vrouwen en een enkele echtgenoot op af. Het thema, late effecten van borstkanker, is blijkbaar nog een tamelijk onbekend fenomeen. Er is dus echt behoefte aan informatie hierover.’

    ‘Ook professionals bezoeken het Marikenhuis, want zij kunnen er leren van ervaringsdeskundigen. Zo organiseerde het Connected Care Team van het Radboudumc een ­middag waarop gasten en vrijwilligers van het Marikenhuis, die allemaal te maken hebben (gehad) met kanker, hun verhalen vertelden aan zorgprofessionals en ondersteuners van kankerpatiënten. Ons centrale thema is om op zoek te gaan naar de kracht van de mens die te maken heeft met kanker’, aldus Ten Brummelhuis.

    Voor meer informatie over het Marikenhuis en aangeboden activiteiten gaat u naar www.marikenhuis.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply