Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Is jouw adem fris?
  Rate this post

  Je kent ze vast wel: mensen die een onaangename geur verspreiden zodra ze hun mond open doen. Uit goed fatsoen beheers je je, maar het liefst zou je meters achteruit deinzen wanneer je met hem of haar in gesprek raakt. Maar hoe zit het met jouw eigen adem? Hoe gezond is jouw mond?

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte adem. Een aantal is door een goede mondverzorging te voorkomen, omdat je dan tandplak uit de mond verwijdert. Tandplak kan voor een slechte adem zorgen doordat tandplak onder andere tot tandvleesontstekingen kan leiden. Tandvleesontstekingen veroorzaken een nare geur. Wist je dat tandplak voor het grootste deel uit bacteriën bestaat? Bacteriën achter op de tong produceren stinkende gassen. Daarom is dagelijks poetsen ook zo belangrijk, ook op de plekjes waar je lastig bij kunt. De mondhygiënist kan je precies laten zien hoe goed je poetst en je tips geven om je mondhygiëne te verbeteren. Naast poetsen bestaat er nog een oplossing hiervoor: de tongreiniger. Dit lijkt op een spatel. Deze leg je achterop je tong en schuif je met een drukkende beweging naar voren. Hierdoor worden de bacteriën op een efficiënte manier verwijderd. Maar natuurlijk kan een mondhygiënist je hierbij verder helpen.

  Zuren en tandglazuur
  Het is heel belangrijk om niet direct na het eten of drinken je tanden poetsen. Door te eten of te drinken ontstaan er in je mond zuren. Dat hoeft niet erg te zijn, want door de beschermende werking van je speeksel worden zuren geneutraliseerd. Geef je gebit daarom de tijd om te herstellen na een maaltijd of tussendoortje. Beperk je eet- en drinkmomenten daarom tot zeven maal per dag. Veel voedingsmiddelen bevatten zelf ook zuren. Als je direct daarna je tanden zou gaan poetsen, is het glazuur nog zacht, waardoor je meer glazuur wegpoetst. Vooral een pas doorgekomen tand is nog wat zacht van zichzelf. Zuren zijn daarom extra schadelijk voor het gebit van kinderen tot ongeveer 16 jaar. Wees zuinig op je gebit!

  Algehele gezondheid
  Om zo lang mogelijk van een gezond gebit te kunnen genieten, is regelmatig onderhoud door een professional een must. Net zoals je je auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage brengt, is een bezoek aan de mondhygiënist net zo belangrijk voor een gezonde mond. Wees zuinig op je gebit! Een gezonde mond en vooral gezond tandvlees is namelijk niet alleen belangrijk voor de levensduur van je gebit. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een ernstige tandvleesontsteking een negatieve invloed heeft op je algehele gezondheid. Een oppervlakkige ontsteking is gingivitis en een ontsteking aan het kaakbot noem je ‘parodontitis’. Parodontitis wordt in verband gebracht met een vergroot risico op hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboren baby’s, dementie en reumatoïde artritis.

  Gezond tandvlees is roze van kleur en zit strak om je ­tanden heen. Wanneer tandplak niet dagelijks wordt ­verwijderd, bestaat de kans op ontstoken tandvlees. Om dit bij jezelf of een ander te herkennen, kun je letten op de volgende symptomen: rood van kleur, gezwollen en het bloedt erg gemakkelijk.

  Een gezonde mond is nog veel belangrijker dan tot nu toe altijd gedacht werd. Laat daarom je mond controleren door een tandarts of mondhygiënist. Het voorkomen van aandoeningen in je mond komt je algehele gezondheid ten goede. Voorkomen is beter dan genezen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply