Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Is je kind dyslectisch?
    Rate this post

    Heb je het vermoeden dat je kind dyslectisch is?
    Of heeft de school aangegeven dat je kind mogelijk te maken heeft met dyslexie? Laat het onderzoeken, dan heb je duidelijkheid. Vervolgens kun je je kind laten begeleiden, ook als er iets anders speelt
    dan dyslexie.

    Basisscholieren kunnen terecht bij orthopedagoog Liza Erren. In een eerste gesprek kunnen de ouders aangeven wat er aan de hand is en waarom ze vermoeden dat hun kind dyslectisch is. Liza kan vervolgens onderzoek doen in de eigen praktijkruimte of op de school. Dit onderzoek bestaat uit drie delen: een intelligentietest, een onderzoek rond spelling- en leesvaardigheid, en een onderzoek naar de verwerking van klanken met behulp van de computer. Op basis van de uitkomsten wordt een analyse opgesteld en besproken met de ouders. Als er inderdaad sprake is van dyslexie, kan Liza begeleiding bieden. Onderdeel van de aanpak zijn oefeningen die de ouders met het kind kunnen doen. Ook wordt psycho-educatie (uitleg over dyslexie) gegeven. Met een dyslexieverklaring kan het kind rekenen op extra steun in het onderwijs, zoals een voorgelezen CITO-toets.
    Is er overigens geen sprake van dyslexie, dan kan Liza advies geven voor begeleiding op andere terreinen, waarmee het kind geholpen kan worden.

    Middelbare scholieren

    Tegenwoordig wordt dyslexie steeds vroegtijdiger gesignaleerd op de basisschool, maar op de middelbare school kan een leerling te maken hebben met een combinatie van problemen, waardoor eventuele dyslexie onopgemerkt blijft. Deze kinderen kunnen voor onderzoek terecht bij orthopedagoog Annemieke Ferweda. Daarnaast biedt Annemieke hulp bij sociaal-emotionele problemen die voortkomen uit dyslexie, zoals een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en een gebrek aan motivatie. Met het programma ‘Dyslexie de Baas’ leert het kind hoe het zich staande houdt in een omgeving die wellicht minder begrip heeft voor dyslexie. Ook krijgt de leerling handvatten om beter op school te presteren rond bijvoorbeeld het leren van vreemde talen. Je kunt ook terecht bij de praktijken van Annemieke en Liza voor vragen over je kind die niet gerelateerd zijn aan dyslexie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply