Rate this post
 • Is jouw kind te dik?
  Rate this post

  Tegenwoordig komt overgewicht bij kinderen steeds meer voor. In Nederland is er een toenemende trend zichtbaar van overgewicht en obesitas bij kinderen. Het voorkomen van jongens met overgewicht is gestegen van 9% in 1997 tot 13% in 2009. Bij meisjes is een toename in overgewicht te zien, van 12% in 1997 tot 15% in 2009. Ook is het percentage jongens en meisjes met obesitas sterk toegenomen.

  Gewichtstoename ontstaat door een lang­durige, veelal subtiele onevenwichtigheid in de energiebalans. Zo kan overgewicht of obesitas ontstaan door ongezond eten, een hoge inname van suikerhoudende voedingsmiddelen (snoep of frisdrank) en een hoge vetinname (fastfood). Verder blijkt uit diverse studies dat kinderen die langdurig beeldschermactiviteiten uitvoeren (met name televisiekijken) vaker overgewicht hebben. Ook hebben kinderen die korter slapen dan het gemiddelde van 11 uur per dag vaker overgewicht, of hebben ze een hogere kans om dat te krijgen. Daarnaast is te weinig (intensief) bewegen een risicofactor voor obesitas.
  De omgang en houding van de sociale omgeving is belangrijk, zoals de houding van de ouders, bijvoorbeeld ten aanzien van een gezond gewicht. Uit recent onderzoek komt naar voren dat het eetpatroon van de ouders en de kennis van ouders over gezond eten zeer bepalend is voor het eetpatroon (en daarmee het risico op overgewicht) van kinderen. Jonge kinderen wennen snel aan een ongezonde leefstijl. Ze zullen later niet gemakkelijk meer overstappen naar een gezondere manier van leven.
  Het is dus van belang actie te ondernemen wanneer uw kind overgewicht heeft. Het programma ‘Vet Cool’ van Kinderpraktijk Madelief kan u en uw kind hierbij helpen. Kijk voor meer informatie op onze website of bel/mail ons voor meer informatie!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply