Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waar is nou die roze wolk?
    Rate this post

    ‘Je moet toch gewoon blij zijn dat je een baby hebt? Wat zeur je nou over moeheid en somberheid? Het hoort er gewoon bij als je een kindje hebt ­gekregen…’

    Uit onderzoek blijkt dat zowel veel zwangere vrouwen als een groot aantal jonge moeders aan depressiviteit lijden: respectievelijk 5 en 10%. Toch wordt deze aandoening weinig herkend en erkend. Er verandert immers zoveel in je leven tijdens je zwangerschap en al helemaal als je net bent bevallen. En klachten horen er toch bij? Anderen vinden al snel dat je zeurt, wanneer je aangeeft dat je moe bent of somber. Toch is het zaak alert te zijn bij lichamelijke klachten als moeheid en uitputting. Ze kunnen, net als psychische klachten als somberheid, lusteloosheid, ­concentratieverlies en een laag gevoel van eigenwaarde, duiden op postpartumdepressie.

    Het is ook niet zo gek als het je als jonge moeder overkomt: alleen al te weinig nachtrust kan leiden tot depressie. En als jonge moeder ligt de focus natuurlijk op je kindje, want je wil een goede moeder zijn. Er ontstaan echter problemen wanneer je een perfécte moeder wil zijn, zodat het evenwicht tussen aandacht voor je kindje en aandacht voor jezelf verstoord raakt.

    Behandelingen
    Herken je dit bij jezelf? Dan is het belangrijk dat je erover praat en je laat helpen. Een depressie moet behandeld worden, want hoe langer je ermee rondloopt, des te heviger wordt die. Voor moeders die ermee te maken hebben, ­organiseert Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Loes Maurits van PraktijkMoeder niet alleen een MamaCafé, waarin lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, maar ook individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, waarin ze voorlichting geeft en allerlei thema’s bespreekt.
    Kern van de aanpak is dat je leert om structuur aan te brengen in je dagen, en dat je voldoende nachtrust neemt. Ook wordt je geleerd om de positieve aspecten van je nieuwe leven als moeder te zien, en om de interactie met je kind te bevorderen. Dat gebeurt niet alleen door middel van gesprekken, maar ook met behulp van video-opnamen. Loes doet verder aan huisbezoek. Je krijgt handvatten voor een betere toekomst met je baby!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply